Fuldmåne forside

Måneformørkelse: Fra varsel til ny viten

Hvis du er sent oppe natten mellom den 27. og 28. september, kan du oppleve en total måneformørkelse. Les om et av naturens vakreste fenomener og få tips til den beste måten å oppleve det på.

13. august 2015

Måneformørkelse: En vakker og sjelden begivenhet

En full måneformørkelse på en stjerneklar himmel er blant noen av naturens vakreste fenomener. Under de riktige forholdene blir Månen blodrød, og derfor kalles fenomenet også "blodmåne".

En total måneformørkelse oppstår bare når Jorden, Solen og Månen står på en ganske bestemt måte i forhold til hverandre på det helt riktige tidspunktet – og det er en sjelden begivenhet.

Natten mellom den 27. og 28. september skjer det, og da kan alle nordmenn oppleve en total måneformørkelse – såfremt det er skyfritt.

Fra varsel til forskernes hjelper

Tidligere ble måneformørkelse forbundet med noe illevarslende, og inkaene trodde f.eks. at Månen ble blodrød når en farlig jaguar angrep og åt den ellers blekgule månen.

I dag er den røde månen mer enn et vakkert syn. Astronomene kan også bruke observasjoner av måneformørkelser til å finne beboelige planeter.

Du kan lese mer om fenomenet i artiklene nedenfor, der du også kan se fantastiske bilder av måneformørkelser – og sjekke kunnskapene dine om det vakre fenomenet.

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: