Hvordan fastslo man lysets hastighet?

Hvordan fastslo man lysets hastighet?

At lyset har en hastighet, har man visst lenge. Men hvordan fant man ut at det var slik? Og hvordan målte man første gang lysets hastighet?

31. mars 2015

Ole Rømer studerte lysets hastighet i universet

Lysets hastighet ble første gang målt av den danske astronomen Ole Rømer.

I 1672 kom han til Paris, der han studerte de fire store månene til Jupiter. Månene formørkes fra tid til annen av Jupiter som skygger for sollyset. Rømer så at formørkelsen på månen Io varte ca. 17 minutter lenger når Jupiter – og dermed Io – var på vei bort fra Jorden, enn når planetene beveget seg den andre veien.

Ole Rømers geniale konklusjon var at effekten skyldtes at lyset har konstant hastighet – og ikke beveger seg med varierende fart slik man trodde da.

Er Jupiter på vei bort, må lyset fra Io tilbakelegge en større avstand til Jorden etter en formørkelse enn før fordi Io i mellomtiden har fjernet seg. Resultatet er at formørkelsen varer lenger observert fra Jorden.

Lysets hastighet er nesten 300 000 km/s

Ut fra observasjonene anslo Rømer i 1676 lysets hastighet til å være 227 000 km/s. Den korrekte verdien er 299 792 km/s. Helt nøyaktig er lysets hastighet i vakuum 299 792,458 km pr. sekund.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: