Stjernehimmelen komet

11. mars 2018 kan du se kometen 74P/Smirnova-Chernykh med et lite teleskop.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Eldgammel isklump kommer på besøk

Den ble dannet i solsystemets fjerneste områder for 4,5 milliarder år siden. Nå kommer kometen 74P/Smirnova-Chernykh på besøk, og du kan se den kosmiske snøballen med et teleskop.

8. mars 2018 av Jesper Grønne

11. mars nærmer kometen 74P/ Smirnova-Chernykh seg jorda. Samtidig er jorda plassert midt mellom kometen og sola, og dermed er vi i en ideell posisjon til å se den store isklumpen bli lyst opp av lyset fra sola.

Kometer trekker ofte en hale av støv etter seg. Dessuten kan kraftig solvind blåse gass av kometen slik at det dannes en hale av gass. Halene er ikke alltid kraftige nok til at vi kan se dem fra jorda.

Til tross for at 74P/ Smirnova-Chernykh er nærmere jorda enn normalt, er den fortsatt omkring 2,5 ganger lenger unna enn sola.

Få flere nyheter fra vitenskapens verden med Illustrert Vitenskaps nyhetsbrev

Kometen 74P/Smirnova-Chernykh har ikke vært tett på jorda siden 2009, men i mars kan du se den gamle isklumpen hvis du retter teleskopet mot stjernebildet Løven.

SLIK GJØR DU

  • Omkring midnatt etter 11. mars kan du se 74P/ Smirnova-Chernykh like ved stjernebildet Løven – midt mellom Karlsvogna og horisonten i sørlig retning.

  • Kometen kan man se hele natten, men den beveger seg gradvis mot vest og nærmere horisonten. Den er synlig de neste nettene, men er da svakere

  • Du trenger et teleskop for å se 74P/Smirnova-Chernykh. Kometen lyser svakere enn planetene i solsystemet, men sterkere enn Pluto. Et lyssterkt teleskop med en stor åpning er best – gjerne mer enn åtte tommer.

VISSTE DU AT

Kometen 74P/Smirnova-Chernykh er 4,5 kilometer i diameter. 

Den er dermed på størrelse med det høyeste fjellet i Alpene, Mont Blanc, og omkring halvparten av den meteoren som utryddet 75 prosent av livet på jorda for 66 millioner år siden.

Mont Blanc

Mont Blanc

© SHUTTERSTOCK

74P/Smirnova-Chernykh krever et teleskop, men det er nok med en kikkert for å se større objekter i solsystemet. Og akkurat nå kan du få tak i en kraftig kikkert hvis du investerer i vår ultimate startpakke til den vordende astronom. Du får: 

  • En kraftig håndkikkert for å utforske solsystemet.
  • En guide til stjernehimmelen i 2018, slik at du vet når du skal kikke og når.
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap som forteller deg hva du skal holde øye med.

Du kan evt. peke kikkerten mot stjernebildet Svanen, der to stjerner støter sammen og eksploderer i en rød nova omkring år 2022 – et fenomen du kan se med kikkerten fra Mitilux. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: