earth seen from the moon

Kan en måne selv ha en måne?

Teoretisk kan måner godt ha måner, men det finnes ikke en eneste måne i solsystemet som har en såkalt submåne.

2. mai 2011

Teoretisk sett er det ingenting i veien for det, men ikke en eneste måne i vårt solsystem er utstyrt med en såkalt submåne. Skal en måne sirkle rundt en planet, må ikke avstanden være større enn at planetens gravitasjon dominerer. Det området der planetens gravitasjon er så sterk at den kan holde på en måne, kalles hillsfæren. Vår egen Jord har for eksempel en hillsfære med en radius på 1,5 millioner kilometer, og holder enkelt på Månen som befinner seg under 400 000 kilometer borte.

Måner har også hillsfærer. Vår måne er noe mindre enn Jorden, og Månens hillsfære har derfor en radius på bare 60 000 kilometer. Månen burde derfor kunne holde fast på noen submåner. På grunn av tidevannskreftene mellom Jorden og Månen er imidlertid banene ustabile innenfor Månens hillsfære. Beregninger har vist at en submåne til Månen etter bare få år ville kommet til å støte sammen med den.

At måner sjelden har submåner, skyldes ikke bare de ustabile banene, men at de fleste måner er små. En submåne kan derfor lett havne utenfor månens hillsfære og i stedet ta plass som en ny måne i planetens hillsfære.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: