Sola og månen står like høyt på himmelen et kvarter før solnedgang 9. juni. Du kan enkelt og greit snu deg 180 grader rundt for å se de to himmellegemene, som vil ligne hverandre i størrelse og begge ha et rødlig skjær. 

Dobbeltsolen danser på kveldshimmelen

Sola og månen vil se nærmest identiske ut på 9. juni under det sjeldne fenomenet dobbeltsol. Det skjer fordi månen står opp før sola går ned.

9. juni 2017

Et kvarter før solnedgang 9. juni kan du oppleve noe som ligner to lysende soler på himmelen samtidig – en såkalt dobbeltsol. Fullmånen og sola vil lyse like kraftig når begge står om lag én grad over horisonten. 

Sola står i nordvest og månen i sørøst – rett overfor hverandre. 

  • HVA: Dobbeltsol over Norge
  • NÅR: 9. juni 2017, klokken 22.21 (Oslo)

Fenomenet oppstår fordi banene til jorda og månen ikke er runde. Månen står opp 30 minutter før sola går ned denne natten. 

Vil du ha mest ut av fenomenet, må du være klar når sola er like over horisonten. Da er sollyset så svakt at du kan se rett på den. 

>> Fascinert av himmelhvelvets spektakulære forestillinger? Bli med på solformørkelsesreise til USAs sørstater!

AVSTANDEN LURER OSS

  • Sola og månen ser like store ut under dobbeltsolen, men i virkeligheten er sola om lag 400 ganger så stor som månen. 

  • Men sola er også 400 ganger lenger unna oss enn månen, og derfor kan de denne kvelden se ut til å være like store på himmelen. 

Slik gjør du: 

– Du må finne et sted der du kan se horisonten i både nordvestlig og sørøstlig retning. Det kan for eksempel være fra en høy bygning i byen, et jorde på landet eller en sanddyne ved stranda.

– Husk at du ikke må se rett på sola før den står lavt over horisonten og har et svakt lys. Du risikerer å skade øynene dine hvis den lyser for skarpt.

– Hvis du vil ta et bilde av dobbeltsola, kan du bruke et fiskeøyeobjektiv. Slike objektiver gjør at du kan ta et sirkulært bilde, slik at du kan se hele himmelen på en gang – og altså fange både sola og månen på ett bilde.

GÅ IKKE GLIPP AV DEN PERFEKTE SOLFORMØRKELSE

Opplev en av de mest spektakulære forestillingene naturen har å by på:

Den totale solformørkelsen rammer USA 21. august, for første gang på nesten fire tiår.

>> Noen få billetter igjen: Gå ikke glipp av et enestående syn, som brenner seg fast på netthinnen for alltid. Bestill din plass med det samme.

– Det er en enorm mulighet og en sjanse for å se universet endre seg rundt deg, sier Jay Pasachoff, som er astronom ved Williams College i Massachusetts.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: