Asteroide_top

OSIRIS-REx snapper asteroideprøve på fem sekunder

Nasas robotsonde OSIRIS-REx drar i dag ut på en tre år lang reise til asteroiden Bennu. Her skal sonden hente historiens første prøve direkte fra en asteroide og bringe den tilbake til jorda.

5. september 2016 av Mikkel Meister & Karen Grubbe

Blås 60 gram støv fra en asteroide opp i en beholder – og ta prøven med hjem til jorda.

Det er oppgaven robotsonden OSIRIS-REx har fått. I dag reiser den av gårde mot den lille asteroide Bennu. Med en fart på 100.000 km/t og en tidsramme på bare fem sekunder skal den hente en prøve direkte fra kilden og bringe den sikkert tilbake til jorda.

OSIRIS-REx får fart mot asteroide

Etter oppskytningen går sonden i første omgang i bane rundt sola. Men etter et år vender den tilbake mot jorda, som skal gi den en fart ut mot Bennu.

Det er starten på en presisjonsmanøver som har vært planlagt lenge. I 2019 skal sonden ankomme til Bennus bane på samme tid og sted som asteroiden, men legge seg litt foran den.

Sonden skal kretse rundt asteroiden i et år. Fra en avstand på fem kilometer skal den 500 meter store asteroiden kartlegges.

Prøve skal veie minst 60 gram

OSIRIS-REx er formet som en terning og måler omkring tre meter på hver side. Instrumentene omfatter tre avanserte kameraer, en høydemåler og et sett spektrometre.

Sondens mest prominente verktøy er imidlertid robotarmen, som skal ta den 60 gram tunge prøven fra Bennu.

Når den tre meter lange armen berører asteroiden, blåser den nitrogen mot overflaten, slik at støv og stein virvle opp og lander i beholdere i armens hode. OSIRIS-REx har nitrogen nok til at tre forsøk.

Prosjektet skal gi astronomene mer kunnskap om de 14.000 asteroidene som går i baner faretruende tett på jorda. Dermed skal det bli mulig å unngå en katastrofal kollisjon.

Slik tar OSIRIS-REx prøven

1. Fartøyet senker farten

Når OSIRIS-REx er ganske tett på Bennu, senker sonden farten en anelse og folder ut gripearmen med det spesialdesignede hodet.

2. Gripearmen stryker asteroiden

I de fem sekundene armen berører asteroiden, sender en anordning ut et kraftig pust av nitrogen mot asteroidens overflate, slik at stein, støv og jord virvler opp i to beholdere i gripearmens hode.

3. Prøven overføres til kapselen

Armen plasserer prøven ned i kapselen, som skal beskytte prøven under den lange reisen hjem mot jorda.

OSIRIS-Rex avslører asteroider på katastrofekurs

Les mer om hvordan asteroider truer menneskeheten i vår store artikkel.

Asteroiden Bennu

Bennu er en såkalt nærjords-asteroide og har en diameter på cirka 500 meter. Asteroiden kan ifølge Nasas beregninger komme tett på jorda i omkring år 2182, og en fulltreffer vil ramme oss med en energi tilsvarende 80.000 Hiroshima-bomber.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: