nb_u20 Virgin

Virgins nye romfly er snart klart til avgang

Eventyren Richard Branson og romturismeselskapet Virgin Galactic led et alvorlig tap da romflyet SpaceShipTwo styrtet i høst. Nå står avløseren klar i den amerikanske Mojaveørkenen.

12. mai 2015 av Morten Kjerside Poulsen

Senest i august 2014 skulle Virgin Galactic ha sendt de første turistene ut i rommet, men planene røk da firmaets romfly SpaceShipTwo styrtet i oktober 2014.

Pilot drept etter styrt

Styrten skjedde under en test av en ny hybridrakettmotor der nylon hadde erstattet gummi som drivstoff. 11 sekunder etter at rakettmotoren var aktivert, ble SpaceShipTwo dratt fra hverandre. Andrepiloten ble drept og førstepiloten alvorlig kvestet under ulykken i den amerikanske Mojaveørkenen.

Eksplosjonen skjedde i luften og la et 56 km langt spor av vrakrester i Mojaveørkenen.

På vingene i 2015

I en hangar i den samme ørkenen holder det nye SpaceShipTwo på å bli bygd. Virgin Galactic opplyser at kabinen og vingene så smått tar form, og satser på at det nye romflyet kan begynne testfasen innen utgangen av 2015.

Det nye SpaceShipTwo blir for tiden bygd i en hangar i Mojaveørkenen. Foto: Virgin Galactic

Som forgjengeren skal det nye SpaceShipTwo bæres opp i 15 kilometers høyde under vingene på løfteflyet WhiteKnightTwo. Derfra skal romflyets rakettmotor sende romturistene opp i 100 kilometers høyde, der de vil oppleve vektløshet.

SpaceShipTwo har plass til seks turister, og ventelisten er allerede lang.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: