Missions to Space 2014/14

Topp 10: De viktigste romhendelsene

Vi har kåret den mest betydningsfulle blant 10 viktige romhendelser. Er du enig? Se vinneren og stem på den romhendelsen du mener er den viktigste.

Les om vinneren her, last ned hele vår topp-10 og avgi din stemme nedenfor.

Den viktigste romhendelsen: Apollo-programmet

En femdel av Jordens befolkning satt klistret til TV-en 20. juli 1969 da Neil Armstrong satte foten ned i månestøvet. Aldri før hadde et menneske klart å landsette et romfartøy på overflaten av en annen klode, kløvet ut og gått omkring, og Apollo 11-ferden ble da også en enorm seier for USA i romkappløpet mot Sovjetunionen.

Hele Apollo-programmet var en eneste ingeniørmessig bragd. Mange av oppfinnelsene og teknologien bak måneferdene ble senere utnyttet på Jorden bl.a. innen både vannrensing og byggisolering.

Måneferdene medførte også et vitenskapelig utbytte i form av bl.a. 382 kilo månestein og -støv. Astronautene monterte dessuten vitenskapelige instrumenter på Månen, både seismometre for å måle bevegelser og speil for refleks av laserstråler fra Jorden.

Fem andre måneferder fulgte etter Apollo 11.

Se de andre 9 betydningsfulle romoppdragene

For abonnenter: Se de 9 øvrige kandidatene på listen ved å laste ned hele artikkelen fra Illustrert Vitenskap nr. 12/2014 som PDF.

Nede på siden kan du stemme på det romoppdraget du mener er det viktigste.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: