Apollo Feature Image

Tema: Mennesket på Månen

I juli 1969 satte astronauten Neil Armstrong foten på Månen for første gang. Denne temaartikkelen inneholder den dramatiske historien bak Apollo-prosjektet, som de amerikanske astronautene var villige til å gi sitt liv for.

13. oktober 2009

"Et lite skritt for et menneske, et gigantisk sprang for menneskeheten."

Neil Armstrongs berømte ord fra Månen ble et klimaks etter åtte års forberedelser der 400 000 mennesker hadde viet sin innsats til å realisere en fantastisk drøm.

Nedtellingen til menneskets kanskje største prestasjon noensinne begynte i 1961 da president Kennedy lovte at USA innen tiårets utgang skulle landsette et menneske på Månen og bringe det trygt tilbake til Jorden. Da Apollo 11 landet i Stillehavet i juli 1969, var løftet innfridd.

En enestående kollektiv innsats

Apollo-prosjektet var helt ekstremt kostbart - i dagens kroneverdi rundt 800 milliarder. Om det var pengene verdt, er stadig omdiskutert. Men ingen benekter at Apollo lyktes ved en enestående kollektiv innsats fra en hær av vitenskapsfolk, teknikere og ikke minst astronauter som var villige til å gi sitt liv for saken og slik gjorde det mulig for mennesket å forlate sin plass i universet og innta en ny klode.

Illustrert Vitenskap vil hylle denne prestasjonen med en artikkelserie der du kan følge i Apollo-astronautenes fotspor.

Vær med dem når de skytes ut i rommet fra toppen av den største raketten mennesket noen gang har bygd. Bli med på ferden mot Månen i 40 000 km/t, og ta del i de nervepirrende minuttene når de må finne et landingssted mellom kratre og store steiner. Slå følge på de farefylte vandringene ut i en ukjent verden.

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: