Space-X eksploderer

SpaceX gikk i luften med 2000 kilo mat og utstyr

En SpaceX-rakett eksploderte få minutter etter oppskytingen. Om bord raketten var forsyninger til Den internasjonale romstasjonen.

29. juni 2015 av Karen Grubbe

En ubemannet SpaceX Falcon 9-rakett gikk søndag i luften mindre enn tre minutter etter at den lettet fra Cape Canaveral med kurs for Den internasjonale romstasjonen. Eksplosjonen skyldtes formentlig et for høyt trykk i en beholder med flytende oksygen.

Forut for eksplosjonen har det i løpet av de siste ni månedene vært to andre mislykkede forsøk på å sende forsyninger til ISS.

VIDEO - Se raketten eksplodere:

Først eksploderte den amerikanske Orbital-Antares-raketten under oppskytingen i oktober i fjor, og siden kom den russiske Progress 59 i mai ut av kontroll.

2000 kg mat og utstyr gikk tapt

Med seg om bord hadde SpaceX-raketten en Dragon-kapsel med 2000 kg mat og utstyr til astronautene på Den internasjonale romstasjonen, ISS.

Les mer om Space X' gjenbruksraketter.

De nye forsyningene ville ellers ha kommet på riktig tidspunkt. I hvert fall mente NASA i april at astronautene om bord på romstasjonen med den daværende matvarebeholdningen, måtte kaste seg over nødrasjonene den 24. juli, og at de ville ta slutt den 5. september.

Den datoen var, forut for SpaceX-oppskytingen, utsatt til et ubestemt tidspunkt utpå høsten.

I tillegg til forsyningene gikk diverse eksperimenter, et vannfiltreringssystem og utstyr til å feste to nye mannskapsmoduler til romstasjonen også tapt under eksplosjonen.

SpaceX forsøker igjen

I løpet av sommeren vil flere misjoner prøve å nå Den internasjonale romstasjonen med forsyninger. Allerede på fredag, den 3. juli, vil enda en russisk Progress 59 forsøke å nå romstasjonen, og i august følger den japanske HTV-5 etter.

I september forsøker SpaceX nok en gang. Om det lykkes, vet ingen, men helt usannsynlig er det nok ikke. I hvert fall har firmaet, tross den feilslåtte misjonen, allerede fått seks misjoner til ISS.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: