SpaceX Launch

SpaceX skaper rakett-sensasjon

Så lyktes det for teamet bak romprosjektet SpaceX å skyte opp en rakett og lande den trygt igjen – og dermed står døren til en fremtid med utbredt romfart plutselig på vidt gap.

22. desember 2015 av Jakob Priess

Det er en av den typen hendelser som går over i historien.

Dagen da mennesket lyktes med å skyte opp og lande en rakett trygt på bakken igjen. Dagen da fundamentet for fremtidens utbredte romfart reelt ble skapt.

Natt til tirsdag sendte det amerikanske SpaceX-prosjektet (Space Exploration Technologies) med Tesla-milliardæren Elon Musk i spissen av gårde sin enorme Falcon-9 bærerakett fra Cape Canaveral.

10 minutter senere var den lenge ventede sensasjonen en realitet. Falcon-9 drønnet majestetisk tilbake til Jorden og landet vakkert, vertikalt og 47 meter høy på planlagt landingssted.

RAKETT-GRAFIKK: Klikk på grafikken for stort format:

SpaceX trajectory

En sensasjonell rakett-suksess

Underveis nådde Falcon-9 opp i en høyde på 200 km og satte 11 kommunikasjonssatellitter i bane rundt Jorden. Og det er her omfanget av SpaceX-bragden mandag natt er å forstå.

Dette er en bærerakett som kan lette og lande på nytt og på nytt. Det åpner døren til en fremtid med mye billigere og mer tilgjengelig romfart – privat som statlig.

Den vellykkede landingen skapte naturlig nok ekstatisk glede hos alle tilskuerne som hadde valfartet til Cape Canaveral for å se raketthistorie bli skrevet med egne øyne.

Men også teamet bak prosjekt SpaceX hadde god grunn til å gå helt amok i gledesrus, for det er til de grader en tiltrengt suksess.

Den første ekte raketten

I juni styrtet en Falcon-rakett under oppskyting fra netop Cape Canaveral i Atlanterhavet i en kaskade av brennende vrakstumper. Og så sent som i november lyktes det rivalene fra Blue Origin å lande en gjenbrukbar rakett.

Men Blue Origin-raketten er mye mindre og ikke i nærheten av å nå rommet. Så med suksessen tirsdag natt er både den lille konkurrenten og den flammende katastrofen i juni glemt og borte.

"Welcome back, baby" tvitret Elon Musk etter landingen av den 47 meter høye Falcon-9 raketten, og verdens akkurat nå mest innovative entreprenør har da også god grunn til å glede seg.

Dette betyr ikke bare et massivt sprang fremover for menneskehetens drøm om å erobre rommet. Det er samtidig en enorm gullgruve for den allerede vanvittig velstående 44-årige superentreprenøren.

Hele opptaket fra oppskytingen og landingen, kilde: SpaceX

Porten til rommet på vidt gap

Elon Musk og SpaceX har en enorm kontrakt med NASA om transport av forsyninger fra Jorden til den internasjonale romstasjonen ISS. En kontrakt til en verdi av to-sifrede milliarder.

Hittil har all romfart vært et gedigent underskuddsforetak på grunn av den enorme økonomiske belastningen knyttet til tap av hver eneste rakett.

Men med muligheten til å gjenbruke de enorme bærerakettene i stedet for hver gang å la dem styrte brennende i havet, er grunnlaget til stede for lønnsom romfart. Og har historien bevist noe, så er det at så snart det er økonomi i ting, skjer det for alvor fremskritt.

Døren til kommersiell romfart er med landingen av Musks Falcon-9-rakett ikke bare åpen, men nærmest sparket inn.

General: Historisk landing av rakett

Den ansvarlige offiseren på Cape Canaveral, Brigadier General Wayne Monteith, satte kanskje best ord på hvor sensasjonell og historisk tirsdagens landing faktisk er:

"Dette var første gang for alle oss her på Cape Canaveral Air Force Station, og jeg kan overhodet ikke beskrive den gleden hele teamet føler akkurat nå over å ha vært en del av denne historiske landingen av en første-etapperakett."

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: