spaceX launch April 2015

SpaceX kom opp – men klarte ikke å lande

SpaceX har sendt opp en fraktkapsel med forsyninger til Den internasjonale romstasjonen (ISS), men de klarte ikke å få selve løfteraketten til å lande igjen. På ISS kan astronautene likevel glede seg over espressomaskinen som er på vei opp til dem.

13. april 2015 av Carsten Nymann

Det lyktes nesten Elon Musk og romstransportfirmaet hans SpaceX å lande en gjenbruksløfterakett tirsdag 14. april.

Oppskytingen av den 63 m lange Falcon 9-raketten gikk bra etter én dags forsinkelse, men landingen på en ubemannet landingsplattform i Atlanterhavet gikk galt i siste sekund.

Selv om retningen mot landingsplattformen var riktig, var farten for høy, og støtet fra landingen fikk gjenbruksraketten til å velte umiddelbart etter parkering. Raketten er nå ødelagt.

Se Falcon 9-raketten forsøke å lande her:

Folkene bak SpaceX sammenligner landingen med å balansere et kosteskaft på håndflaten, og dette var nå det tredje forgjeves forsøket i 2015.

SpaceX frakter proviant – og en kaffebrygger – til ISS

SpaceX kan til tross for den feilslåtte landingen glede seg over at Falcon 9-raketten uten problemer løftet den ubemannede Dragon-kapselen ut i rommet, der den skal forsyne ISS med nesten to tonn mat, klær og forskningsutstyr.

Med om bord er en espressomaskin – ISSpresso – designet av italienske Lavazza og ingeniørfimaet Argotec.

Maskinen skal spesielt gjøre romlivet mer levelig for den italienske astronauten og luftkapteinen Samantha Cristoforetti og gi henne og kollegene "en smak av hjemme", skriver NASA.

Se SpaceX's avfyring av løfteraketten fra Cape Canaveral, Florida:

SpaceX vil revolusjonere romfarten

SpaceX drømmer om å kunne gjenbruke løfterakettene de bruker i sin romfraktbedrift, og på den måten kutte betraktelig i utgiftene.

Falcon 9-raketten dytter kapselen ut av Jordens atmosfære, og deretter deler raketten seg. Første trinn vender tilbake til Jorden, mens andre trinn frakter Dragon-kapselen det siste stykket ut til ISS, som går i bane cirka 400 km over Jorden.

Når første rakettrinn dundrer tilbake gjennom atmosfæren, samarbeider et sett styrefinner og kraftige bremseraketter om å flytte det lange røret i stilling rett over landingsplattformen.

En siste innsats med rakettmotoren aktiverer bremsene, og raketten lander etter planen mykt på underlaget.

VIDEO: Du kan se en animasjon av SpaceX-teknologien her:

SpaceX-rakett eksploderte i januar

SpaceX har utført flere testflyginger på Jorden med den mindre, såkalte Grasshopper-raketten (se video under artikkelen), men det siste oppdraget er bare det tredje med Falcon-raketten.

I januar gikk raketten tom for drivstoff et øyeblikk for tidlig og kolliderte med landingsplattformen i en mindre eksplosjon.

I februar ødela ekstreme værforhold den seilende dronen som agerer landingsplattform, og raketten måtte foreta en kontrollert landing i havet.

Les også: Historisk rakettferd endte i bølgene

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: