Falcon 9 crash

SpaceX kom ned på jorden igjen

Etter endelig å ha gjennomført den første vellykkede oppskyting og landing med Falcon 9-raketten, kom SpaceX prosjektet atter ned på jorden da nytt landingsforsøk endte i dramatisk flammehav.

20. januar 2016 av Jakob Priess

Det er bare en måned siden at hele verden i åndeløs spenning var vitne til verdens første vellykkede landing med en gjenbruksrakett.

SpaceX-prosjektet med Tesla-guru Elon Musk i spissen har hatt armene i været siden, for utsiktene for kommersiell romfart er nesten endeløse.

Men søndag kom armene ettertrykkelig ned igjen.

Knust i flammehav

Som det fremgår av videoen over, brøt et landingsben sammen på Falcon 9-raketten da SpaceX for første gang siden den vellykkede landingen i desember forsøkte å gjenta kunststykket på en flytende plattform i Stillehavet.

Resultatet er like spektakulært i all sin flammende voldsomhet som det er nedslående for det ekstremt innovative romprosjektet.

"Det ser ut til at vi fikk raketten ned til målet som planlagt, men landingen ble litt hardere enn ønsket," uttalte en talsmann for SpaceX med en nesten beskjeden underdrivelse etter katastrofen.

I realiteten var det en låsemekanisme på Falcon 9s ene landingsben som ikke holdt til landingen og sendte den 68,4 meter høye raketten rett i bakken.

SpaceX tilbake til tegnebrettet

Dermed er SpaceX i mer enn bare overført forstand gått ned for telling – i hvert fall for en stund.

Men fundamentet er der, og Elon Musks team har allerede bevist at det umulige er mulig. Nå skal de bare reise seg fra asken og gjenta bedriften.

Gikk du glipp av bragden, kan du se SpaceX skrive romhistorie med den vellykkede desemberlandingen her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: