SpaceX Falcon 9 rollout

Historisk rakettferd endte i bølgene

Romfartsselskapet SpaceX sendte sent i går kveld opp sin gjenbruksrakett og plasserte som planlagt en værsatellitt i bane. Ekstremvær ødela imidlertid planen om å lande raketten på en flytende plattform.

9. februar 2015 av Carsten Nymann

Etter tre dagers forsinkelse lyktes det sent onsdag kveld norsk tid SpaceX å sende opp romorganisasjonens Falcon 9-rakett og plassere værsatellitten DSCOVR i bane 200 km over Jorden.

Dessverre ødela ekstremt hardt vær utenfor kysten av Florida planene om å lande gjenbruksraketten igjen på en autonom, flytende plattform.

Før oppskyting meldte SpaceX at bølger på høyde med et treetasjes hus skylte over plattformen som lå 595 km ute i havet, og at en av plattformens fire motorer hadde gitt opp.

SpaceX overrasket over kontrollert landing

På grunn av været forventet ikke SpaceX at raketten ville slippe heldig fra en såkalt ”myk landing" i havet.

Det viste seg imidlertid at raketten takket være sine bremsemotorer og styrefinner dumpet stille og rolig ned i havet i vertikal posisjon innenfor 10 meter fra sitt opprinnelige mål.

SpaceX forventer derfor at en suksessrik og uskadet landing på plattformen er innen rekkevidde i løpet av kort tid.

VIDEO: Se en animasjon av hvordan SpaceX' raketter lander på Jorden:

SpaceX fraktet Sol-sladrehank

Selve satellitten, som SpaceX sendte opp for NASA, det amerikanske flyvåpenet samt vær- og klimainstituttet NOAA, får til oppgave å holde øye med Solen og varsle Jorden om ekstreme solutbrudd.

DSCOVR-satellitten ble satt av i 200 kms høyde, og derfra begynte den sin ferd til sitt endelige bestemmelsessted 1,5 mill. km fra Jorden – noe som tilsvarer fire ganger avstanden til Månen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: