Space X Dragon

SpaceX tester nødløsning for astronauter med 4,5 g

Romfartsselskapet SpaceX har med hell testet et redningssystem til sitt Dragon-romskip. Etter testutskyting landet romkapselen trygt igjen etter å bli frakoblet følgemodulen i over 1500 m høyde. Se video fra testen.

7. mai 2015 av Karine Kirkebæk

Der er ikke snakk om et katapultsete for raketter, men det er heller ikke langt unna. SpaceX har nettopp testet et system til sitt Dragon-romskip i tilfelle en nødsituasjon.

Oppstår det problemer under en rakettutskyting, kan systemet skille kapselen med mannskap fra SpaceXs Falcon 9-raketter. Deretter vil kapselen med besetning lande trygt på Jorden igjen ved hjelp av fallskjermer.

Romdukke landet trygt etter tur med 4,5 g

Det tok ikke mer enn to minutter før testen av redningssystemet var overstått – med hell. SpaceX sendte onsdag Dragons besetningskapsel av gårde fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida.

SpaceX hadde plassert en dukke på et av Dragons syv seter for å kunne måle hvordan en astronaut vil reagere på den avbrutte effekten. Til tross for trykket på 4,5 g landet dukkeastronauten trygt i Atlanterhavet.

Sidemonterte raketter er det siste innen romsikkerhet

Det nye redningssystemet skiller seg fra tidligere ved at styrerakettene er plassert på siden av besetningskapselen.

Les mer om Space X og deres romprogram her.

Hos tidligere systemer har rakettene vært montert på et tårn oppå kapselen – og enda tidligere brukte man katapultseter.

SpaceX frakter romturister fra 2017

SpaceX vil sende frakt til rommet og har som uttalt mål å redusere prisen på frakt og øke sikkerheten.

NASA ser i retning av Dragon-romskipet når de første romturistene skal sendes av sted i 2017. Derfor er også NASA svært interessert i testen av sikkerhetssystemet.

SpaceX vil sende raketter ut av atmosfæren – og tilbake

SpaceX utvikler ikke bare nye sikkerhetssystemer til romindustrien. De er også i gang med å teste gjenbrukbare romraketter som kan blåse romsonder og -kapsler ut av Jordens atmosfære om og om igjen. Bli med på testutskyting av yoyo-raketten her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: