EMU 2

Romvandringsdrakten – skapt for lufttomt rom

Når astronautene forlater Den internasjonale romstasjonen ISS, er det romvandringsdrakten som beskytter dem

4. desember 2009 av Helle og Henrik Stub

Den første spaserturen i rommet fant sted i 1965 da sovjeteren Aleksei Leonov i mars var utenfor Voskhod 2-romskipet i 10 minutter. Senere samme år ble han etterfulgt av Ed White fra USA, som i juni forlot Gemini 4 i 23 minutter.

Begge var iført drakter som var en videreutvikling av astronautenes redningsdrakter, men som ekstra beskyttelse ble Gemini- drakten utstyrt med et ekstra lag av kunststoffet mylar som skulle verne mot de store temperaturutslagene fra –150 til +150 grader som astronautene kan møte på en romvandring. Romhjelmen ble også forsynt med et gullforgylt solvisir.

To modeller dominerer

Nå bruker man romvandringsdrakter når det utføres arbeid utenfor Den internasjonale romstasjonen ISS. To modeller har markedsdominans, nemlig den amerikanske EMU-drakten og russiske Orlan, som betyr ørn. Begge draktene har en omfattende forhistorie. EMU-drakten stammer fra de første romvandringene utenfor romfergen rundt 1984, mens Orlan-drakten hadde sin debut i 1977 under romvandringer fra de gamle Saljut-romstasjonene. Men begge draktene er blitt betydelig videreutviklet siden den gangen.

Man kan spasere i rommet i opptil syv timer i den 110 kilo tunge Orlan-drakten som tåler minst 12 romvandringer. Men de svært fingerferdige russiske kosmonautene kan med enkle reparasjoner lett forlenge draktens levetid. I juni i år ble den nyeste versjonen, Orlan-MK, testet av både en amerikansk og en russisk astronaut på romvandring.

Den store nyheten var at MK-modellen har en flatskjerm innebygd i hjelmen, den forteller astronauten nøyaktig hvordan han skal forholde seg i forskjellige situasjoner. En datamaskin overvåker blant annet trykket, temperaturen og luftsammensetningen. Oppstår det en feil, vises den på skjermen sammen med en instruks om anbefalt handlingsmønster – en stor forbedring fra de tidlige modellene som krevde utenatlæring av nødprosedyrer.

Drakt på 180 kilo

USA-drakten EMU kan ha en vekt på opptil 180 kilo, men av og til også være lettere. Den er beregnet på maksimalt åtte timer i rommet av gangen, og levetiden er beregnet til 30 år.

Det er etter hvert blitt lagt en fast prosedyre for turer i rommet fra ISS. Romstasjonen disponerer to luftsluser der astronauten må oppholde seg i ett døgn før romvandringen. Trykket senkes gradvis fra én atmosfæres trykk om bord i ISS til 0,7 atmosfærer, mens oksygeninnholdet jevnt stiger for at nitrogenet helt og holdent skal forlate blodet.

Minst en time før romvandringen skal skje, begynner astronauten å puste inn rent oksygen og iføre seg romdrakten. Når hjelmen er festet, senkes trykket i drakten til cirka 0,35 atmosfærer, og luftslusen dreneres for luft. Først da er det turen ute i rommet kan begynne.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: