Crater near Mare Cognitum

Rakettnedslag avslører jernholdig kjerne

19. juli 2011 av Helle & Henrik Stub

Apollo 13-ferden til Månen i 1970 er mest kjent for den dramatiske redningsaksjonen som fikk de tre astronautene Lovell, Haise og Swigert trygt tilbake til Jorden etter at en tank med drivstoff hadde eksplodert om bord i romfartøyet.

Astronautene landet aldri på Månen, men det siste trinnet av Saturn 5-raketten ble omdirigert til å krasje med Månen. Hensikten var å skape seismiske bølger som kunne oppfanges av seismometre.

Rakettrinnets nedslag nær måne-havet Mare Cognitum skapte et krater med 30 meters diameter. På Jorden ville vibrasjonene raskt ha opphørt, men på den svært tørre Månen kastes seismiske bølger frem og tilbake i et par timer før de ebber ut.

Sjekker man seismometrene hver for seg, er ekkoene av seismiske bølger nede i kjerneområdet for svake til å kunne måles. Men en helt ny teknikk har gjort det mulig å forsterke signalene så mye at kjernens eksistens ble tydelig.

Rystelsene viste altså at Månen har en meget tykk skorpe over en mantel av stein. Innerst i Månen er det en jernholdig kjerne som sannsynligvis er delt mellom en fast del innerst og et flytende lag ytterst.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: