Orion i rommet

Orion daler ned i Stillehavet

NASAs romkapsel Orion har landet i Stillehavet med et plask. Romkapselen har fløyet i 32 000 km/t og har motstått temperaturer på 2200 °C under testflygingen. Drømmen om å nå Mars har rykket et skritt nærmere.

27. oktober 2014 av Karen Grubbe

Følg med på NASAs egne dekning her:

Broadcast live streaming video on Ustream

NASAs ubemannede romkapsel Orion har vendt tilbake til Jorden etter flere timers prøveflyging rundt planeten. Med oppsendelsen tar den amerikanske romfartsorganisasjonen første skritt mot en gjenoppliving av lengre bemannede romreiser.

Siden 1970-årene har NASAs bemannede romfart begrenset seg til turer til og fra den internasjonale romstasjonen, ISS. Med Orion er målet i første omgang bemannede turer til en asteroide nær Månen, men på lengre sikt skal Orion føre astronauter til Mars.

Orion har historiens beste varmeskjold

Orion ligner på flere måter forgjengeren Apollo, men er oppgradert på flere viktige punkter. På romkapselen er det for eksempel montert et varmeskjold som, takket være konstruksjon og isolasjonsmateriale, tåler opptil 2760° C.

I tillegg til å ha et bedre varmeskjold er NASAs nye rakettsystem, Space Launch System, som skal skyte opp Orion, konstruert med en nødmodul. Modulen sender kapselen 150 meter bort fra raketten på nanosekunder, hvis noe skulle gå galt under oppskytingen.

Orion har vært 5800 kilometer unna

Orions første ubemannede testflyging 5. desember 2014 førte romkapselen 5800 kilometer bort fra Jorden. Orion skal testes igjen i 2018 – denne gangen med astronauter ombord – og deretter flyr kapslen i 2025 på et lengre testoppdrag til en asteroide nær Månen. Rundt 2030 setter astronautene seg etter planen til rette i Orion og setter kursen mot Mars

Bli med inn bak lukene på Orion

Få alle detaljene om romkapslens bare 9 m3 store mannskapsmodul og kjemperaketten som skal bringe Orion til Mars, i vår store Orion-artikkel:

Fakta om Orion

Hvor mange tar Orion? Orion kan ta 4 astronauter.

Hvor stor er Orion? Orion er 20 kubikkmeter stor, og 9 er holdt av til astronautene. Mannskapsmodulen er 5 meter bred og 3,3 meter høy.

Hvor raskt flyr Orion? På testreisen kommer Orion opp i en hastighet på 32 000 km/t. På lengre turer får den en topphastighet på 38 000 km/t.

Hvor lang er Orions testflyging? Reisen varer i 4 timer og 25 minutter. På turen kommer Orion 5800 kilometer bort fra Jorden.

Hvor lang er reisen til Mars? Reisen varer 500 dager tur-retur.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: