Challenger eksplosjon

Opplev Challenger-romfergens siste sekunder

For 30 år siden ble USA rystet av Challenger-katastrofen, som kostet syv astronauter livet. Gjenopplev romfergens endelikt og granskningsarbeidet, som avdekket ekstrem kulde over Florida og en stiv gummiring.

5. januar 2016 av Morten Kjerside Poulsen

Vantro stirrer medarbeiderne i kontrollrommet på skjermene sine. På brøkdelen av et sekund har den ellers perfekte oppskytingen av romfergen Challenger forvandlet seg til den største katastrofen i NASAs historie.

Challenger: Fra take-off til fritt fall

Tidligere astronauter, teknikere og den daværende amerikanske visepresidenten, George H.W. Bush, gjennomgår Challenger-katastrofen.

Frost og sløseri felte Challenger

NASA ignorerte rakettprodusentenes advarsler om at bærerakettene ikke kunne operere i kaldt vær. Romfartsorganisasjonen ville tape penger hvis ikke Challenger for til værs.

Se dokumentaren om den skjebnesvangre beslutningen og det påfølgende granskningsarbeidet. Også NASAs andre romfergekatastrofe, Columbia i 2003, blir gjennomgått:

Challenger-astronauter var i live etter eksplosjonen

Etter den første eksplosjonen om bord på Challenger peker alle bevis på at besetningen fremdeles var i live. Et dødelig trykkfall ventet dem idet romfergen tordnet mot Atlanterhavet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: