NASA's new space suit

NASAs nye romdrakt kan tas fra hverandre

Fremtidens romdrakt må være lettere og mer fleksibel enn de tunge, klossete romdraktene som brukes i dag. Se NASAs forslag til fremtidens romdrakt.

2. mai 2014 av Søren Bjørn-Hansen

NASAs nåværende drakt til romvandringer, den såkalte EMU-drakten, er tung og består av stive komponenter som astronauten må krype inn i og ta på.

Drakten kan ikke brukes i en romkapsel eller om bord på romstasjonen. Her bruker astronautene en oransje såkalt ACES-drakt.

Uttakbare deler gjør romdrakten allsidig

Løsningen er en romdrakt basert på en kombinasjon av den vanlige oppskytningsdrakten og en drakt som brukes til romvandringer.

De enkelte delene kan skiftes ut, alt etter hva drakten skal brukes til. Som utgangspunkt er drakten myk og fleksibel når astronauten oppholder seg i romstasjonen. Før romvandringer utenfor skipet monteres et ekstra lag utenpå ”hverdagsdrakten", som beskytter mot bl.a. mikrometeorer.

Ny glidelås gjør romdrakten lett å få på

Astronauten kan iføre seg den myke utgaven av drakten ved hjelp av en helt ny type glidelås som kan klare de store trykkforskjelleene. Glidelåsen gjør det svært mye lettere og raskere å ta på romdrakten.

Skal astronauten lande på Månen eller Mars, skiftes den myke overdelen ut med en hardere versjon, som bedre kan motstå langvarige trykkpåvirkninger.

Se hvordan romdrakten fungerer i dette videoklippet:

Se video

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: