NASA ufo 16/2014

NASA-fiasko: Flygende tallerken tordner mot Jorden

Mandag testet NASA sin supersoniske decelerator, bedre kjent som den flygende tallerken, som på sikt skal frakte tungt utstyr til Mars. Men selv ikke verdens største fallskjerm klarte Mach 4-fallet fra 55 kilometers høyde.

9. juni 2015 av Karine Kirkebæk

Test av flygende tallerken endte i fiasko

NASA har testet sin Low Density Supersonic Decelerator (LDSD) – bedre kjent som NASAs flygende tallerken – i atmosfæren over Stillehavet.

Fartøyet ble sendt mot bakken med en hastighet på Mach 4 – cirka 4900 km/t – noe som åpenbart var for mye for fallskjermen, som var ment å skulle føre den flygende tallerkenen trygt tilbake til Jorden.

Fallskjermen revnet rett etter at den ble utløst.

VIDEO: I NASAs kontrollsenter hørtes et langt "Nooooooo" da den flygende tallerkenens bremsefallskjerm revnet.

Verdens største fallskjerm klarte ikke brasene

Mandagens forsøk skulle teste om verdens største fallskjerm kunne sikre den flygende tallerkenen en myk landing. NASA håper at teknologien en dag kan brukes til å bremse ned fartøyer med hastigheter høyere enn lydens.

Den store fallskjermen – som er dobbelt så stor som den som brakte Curiosity-roveren til Mars – må tilbake på tegnebrettet. NASA er allerede i gang med å analysere testdataene for å finne feilen i designen.

Målet er at den flygende tallerkenen skal brukes til å transportere tungt utstyr og mennesker til Mars: Først flyr fartøyet de 55 mill. kilometerne til den røde planet for deretter å senke farten og foreta en kontrolleret nedstigning gjennom Mars' tynne atmosfære.

GRAFIK: En luftballong løftet den flygende tallerkenen opp i 37 km høyde. Derfra sendte løfteraketten fartøyet videre opp i 55 km høyde i 4900 km/t, før bremsefallskjermen ble utløst. Den flygende tallerkenen snurret deretter mot Stillehavet og traff vannet med stor kraft i nærheten av Hawaii, der den ble hentet opp av et fartøy. Klikk på grafikken for stort bilde.

NASA er ikke de første med en flygende tallerken

Det første runde flyet ble tegnet av en svenske i 1714, og i 2007 kunne man kjøpe sin egen private ufo på markedet. Les mer i vår artikkel:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: