Månebesøk
Månebesøk

Det første fotsporet i månestøvet ble satt av Neil Armstrong i 1969, men siden 1972 har ingen mennesker satt sin fot på månen. Nå vender vi tilbake – først med roboter, så med astronauter.

© Shutterstock

Nå vender vi tilbake til månen

De neste årene blir det rushtrafikk på månen. I 2018 setter åtte farkoster kurs mot kloden, og ti andre følger innen 2020. De skal utforske jordas trofaste følgesvenn, som vi vet ganske lite om.

19. desember 2017

Mennesker følger etter

Etter at de robotene har sparket den nye månealderen i gang, følger de første astronautene. Både Kina, Russland og Japan har planlagt måneferder begynnelsen av 2030-årene. Målet er å bygge en base som kan fungere som jordas forpost og springbrett videre ut i verdensrommet.

Da vil det ha gått ti år siden de siste amerikanske astronautene satte sine fotspor i månestøvet. Men denne gangen vil det være en vesentlig forskjell: Apollo-astronautene var bare på en kort visitt. Nå har vi kommet for å bli.

SATELLITTER

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2018: FEM SATELLITTER STUDERER MÅNEN ORION, USA

På romkapselen Orions jomfrutur skal fem små satellitter sendes i bane rundt månen: To av fartøyene skal lete etter is. Et av dem tar med gjærceller for å se hvordan de tåler den kraftige strålingen fra sola. De to siste skal lete etter hydrogen og finne råstoffer som kan være interessante for framtidig gruvedrift.

ROVERE

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2020: BORER KJERNER UT AV MÅNEN RESOURCE PROSPECTOR, USA

En landingsenhet og en rover tar ut borekjerner på én meter i jakten på oksygen, vann og hydrogen. Disse ressursene kan gjøre det mulig å oppholde seg på månen over lang tid. 

GÅ PÅ OPPDAGELSESFERD I UNIVERSET med et abonnement på Illustrert Vitenskap

2019: SONDE FRAKTER MÅNESTØV TIL JORDA CHANG’E 5, KINA

En landingsenhet og en rover drar til fjellet Mons Rümker på sletten Oceanus Procellarum. Her borer de en borekjerne som er to meter lang og sendes til jorda med en liten sonde. 

2018: ROVER SKAL ARBEIDE SAMMEN MED SATELLITT CHANDRAYAAN, INDIA

Prosjektet består av en landingsenhet, en rover og en satellitt som går i bane rundt polene. Landingen skjer nær sørpolen, der roveren tar prøver og sender data til jorda via satellitten. 

2018: MÅNENS BAKSIDE FÅR SITT FØRSTE BESØK CHANG'E 4, KINA

En landingshenhet og en rover settes for første gang ned på månens bakside i krateret Aitken. Prosjektet skal teste om observasjoner av verdensrommet er bedre her, i ly for radiostøy fra jorda.

LANDINGSENHETER

© ARIZONA STATE UNIVERSITY/GSFC/NASA

2019: LAGER KART MED KUNSTIG INTELLIGENS SLIM-1, JAPAN 

Japans første lander sendes til et krater. Om bord er det teknologi som kan gjenkjenne formasjoner på månens overflate og blant annet kartlegge kratre.

2019: HOPPER MÅLER INNHOLD AV MÅNESTØV LUNAR OUTPOST, PRIVAT

Firmaet Moon Express sender opp en såkalt hopper, som lander nær sørpolen. Her skal sonden måle månestøvets innhold av vann og mineraler før den hopper videre.

2020: GRUVEROBOT SENDER PRØVER TILBAKE HARVEST MOON, PRIVAT

Moon Express følger opp Lunar Outpost med en gruverobot som skal lande på Malapert-fjellet ved sørpolen. Herfra sender den prøver av månestøvet til jorda..

MANNSKAP

2023: GRUNNSTEIN TIL MÅNESTASJON LEGGES ORION, USA

Fire astronauter reiser rundt månen. Prosjektet tar med maskinmodulen til den planlagte romstasjonen, Deep Space Gateway, som

2018: TURISTER TAR SNARTUR TIL MÅNEN DRAGON, PRIVAT

Bedriften SpaceX sender to romturister rundt månen i fartøyet Dragon. Oppskytingen skjer med tre gjenbruksraketter som skal lande på bakken igjen.

Fordyp deg i hver eneste detalj av vårt fantastiske univers med et abonnement på Illustrert Vitenskap

Vi har veldig begrenset kunnskap

En hær av farkoster skal utforske vår nærmeste nabo, som vi vet veldig lite om.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: