Solar sail

Nå skal romsondene drives av solseil

The Planetary Society har tre typer soldrevne romsonder på tegnebrettet

25. mars 2010

En gammel romfartsdrøm er i ferd med å bli realitet: Romsonder som drives frem av ikke annet enn energien fra lyspartiklene fra Solen, som fanges opp av store seil av hypertynn spesialfolie.

Alt i 2005 forsøkte den private romfartsorganisasjonen The Planetary Society å få sendt opp en solseildrevet sonde, men en feil på den russiske raketten som skulle satt ut sonden, førte til at utskytingen falt i fisk. Men nå er tiden igjen moden. The Planetary Society har brukt ventetiden til å utvikle ny teknikk som gjør det mulig å redusere omfanget av seilene som skal drive sonden. Med mindre seil blir sonden lettere å manøvrere, og den får bedre akselerasjon.

Tre typer sonder på vei

Det er en fordel når sonden skal foreta ulike undersøkelser i rommet, blant annet av de såkalte solstormene, altså magnetisk uvær fra Solen, som kan forstyrre telekommunikasjon og satellittsystemer.

The Planetary Society har tre typer solseildrevne sonder under utvikling. LightSail-1 vil etter planen bli klar til oppskyting i løpet av året, og den skal gå i bane rundt Jorden i 800 kilometers høyde. Hensikten er å teste om teknikken fungerer. Blir LightSail-1 en suksess, er planen at LightSail-2 og LightSail-3 skal få gradvis større seil og gjennomføre langt mer ambisiøse oppgaver. Eksempelvis skal LightSail-3 kunne være aktiv i et bredt felt som strekker seg fra planeten Jupiter og helt inn til banen til Venus rundt Solen.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: