mars one test 2

Du er klar for Mars!

Du er klar. Meld deg på til Mars One med det samme. Jorden er for kjedelig for deg, og du vil være en kjempekapasitet på Mars.

6. januar 2015 av Anne Lykke

Testresultatene dine tyder på at du er helt klar til å dra til Mars, for du har mange av egenskapene som skal til.

Trening er et must

Astronautene i Mars One-programmet må reise i seks måneder for å komme til Mars. Turen bryter ned kroppen fordi astronautene er vektløse så lenge.

Når de ankommer til den røde planeten, må de dessuten trene rundt tre timer om dagen for å forebygge problemer med helsen. Mars’ atmosfære er nemlig bare cirka en tredel så stor som Jordens.

Hvis du ikke bryr deg om trening, og hvis helsen din skranter, bør du enten skru svetten opp eller Mars-ambisjonene ned.

Du må kunne være alene

De første fire Mars One-astronautene skal oppholde seg et halvt år i et lite romskip hvor plassen er trang.

I boligkuplene på Mars er det heller ikke mye plass å boltre seg på, slik at astronautene må ha sterk sosial kompetanse.

Likevel er det viktig at marsbeboerne er svært selvstendige og hviler i seg selv. Derfor er det faktisk en fordel hvis man hygger seg best i sitt eget selskap. Hvis man ikke elsker å være alene, blir man angivelig sprø av å være omgitt av de samme tre menneskene.

Du må kunne handle raskt

Det er avgjørende at du kan handle raskt hvis du skal til Mars. Mye kan gå galt.

Men selv om du må handle raskt, er det avgjørende at du ikke er en spontan våghals som kaster deg ut i uoverveide løsninger.

Hvis noe går galt, må du kunne holde hodet kaldt og ta veloverveide beslutninger.

Bruk det du har

Mars One-astronautene må kunne reparere alle apparater selv.

Hvis oksygenanlegget til boligkuplene plutselig slutter å fungere eller det går et vannrør, er det avgjørende at du kan gripe inn og forstå hva som er galt. Her kan man ikke bare ringe etter nærmeste rørlegger!

Derfor er det faktisk avgjørende at astronauter er kreative og kan tenke utenfor boksen og bruke reservedelene og materialene de har for hånden til å løse problemer.

Regn ikke med barn

Mars One råder astronautene til ikke å få barn. Er det et stort ønske for deg, bør du nok ikke dra avsted.

Dessuten kan det være fare for innavl på Mars. Den første sivilisasjonen skal nemlig bare bestå av 4 mennesker. Selv om Mars One regner med å sende 24 mennesker til den røde planeten er faren for innavl fortsatt stor blant 24 mennesker.

Astronautene i Mars One-programmet gjennomgår derfor en gentest for å sikre at den nye sivilisasjonen kan bli så sunn som mulig.

Si farvel til biffen

På Mars er det avgjørende å ha grønne fingre. Astronautene må kunne dyrke alt de trenger for å få nok næring.

De fleste astronauter må derfor helst ha god kunnskap om planter, for hvis plantene dør, vil beboerne sulte i hjel. Det er derfor en god idé å venne seg av med smaken på kjøtt, for det blir det ikke noe av.

Det nærmeste astronautene kommer en biff er insekter, som blir astronautenes viktigste kilde til proteiner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: