Falcon 9 rocket

Vellykket forsøk lover godt for ISS

Den 55 meter lange Falcon 9-raketten ligger best an til å skulle erstatte romfergene og bringe forsyninger til den internasjonale romstasjonen.

Det private selskapet SpaceX i USA har latt den 55 meter lange Falcon 9-raketten få en prøvetur i rommet. Totrinnsrakettens trinn to og en modell av romkapselen Dragon ble satt i bane 250 kilometer over Jorden, nøyaktig slik det var planlagt.

Falcon 9 ligger nærmest til å avløse romfergene med hensyn til å forsyne den internasjonale romstasjonen ISS med utstyr og etter hvert også astronauter. Når romfergen Endeavour har gjort sin siste reis i starten av 2011, er det over og ut med romfergene, og NASA vil deretter bruke private aktører for leveranser til ISS.

Går de to neste oppskytingene like bra, skal en ubemannet Falcon 9 frakte forsyninger til romstasjonen mot kontant betaling. En oppskyting koster 49,9 millioner dollar, og raketten kan føre med seg 10 450 kilo gods. Senere følger bemannede oppskytinger. Ifølge SpaceX vil romkapselen stå ferdig til astronautene i løpet av tre år.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: