nb_u38_whisky

Skottenes nasjonaldrikk i retur fra rommet

Mens størstedelen av Skottlands befolkning har vært opptatt av folkeavstemning, har whiskydestilleriet Ardbeg hatt blikket rettet mot romstasjonen ISS.

18. september 2014 av Carsten Nymann

To dager før skottene i hopetall gikk til stemmeurnene for å avgjøre nasjonens uavhengighet, landet en romkapsel i Kasakhstan med et likeså historisk innhold.

Det skotske whiskydestilleriet Ardbeg har i samarbeid med det amerikanske firmaet NanoRacks LLC siden 2011 hatt prøver med whisky sendt til modning på den internasjonale romstasjonen ISS.

Modning i vektløshet

Prøvene bestod av biter av brent eik og såkalte terpener – naturlige karbonforbindelser – som har med smak og duft å gjøre.

Ved å undersøke virkningen mellom de to komponentene håper skottene, sammen med NASA’s eksperter, å kunne påvise hvordan vektløshet påvirker modningen av whisky.

Tidligere er lignende forsøk gjennomført med øl, men det er første gang at whisky tar turen til rommet.

Astronauter fikk whisky-haik

Resultatene av eksperimentet vil bli fremlagt på et senere tidspunkt av Ardbeg’s Dr. Bill Lumsden, som vil gjennomføre en rekke prøver på Nanoracks’ laboratorium i Houston.

Whiskyprøvene ble bragt tilbake til Jorden med en russisk Soyuz-kapsel, som også tok med seg astronautene Steve Swanson, Alexander Skvortsov og Oleg Artemyev, som alle har oppholdt seg på ISS.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: