Minidyr danner kjempeorganisme

Jorden rundt med ISS

Den internasjonale romstasjonen, ISS, har 16 soloppganger og like mange solnedganger på ett døgn. Likevel blir astronautene aldri lei dem.

I et kort minutt lyser atmosfæren opp i en fargesymfoni av tynne, kulørte bånd. Mellom lysskiftene kan astronautene betrakte hvordan ørkener, regnskoger og hav glir forbi i et rolig tempo. Og i horisonten kan man ofte se flammende nordlys. Don Pettit har fortalt:

”Vi fløy gjennom nordlys over Canada, og hele romstasjonen var innhyllet i en svakt glødende rødaktig tåke. Under oss gikk grønne elver av lys ... det føltes som om vi befant oss inne i et neonrør.”

Siden 2010 er det blitt lettere å nyte scenariet, for ISS har fått installert en utsiktskuppel, en såkalt cupola. Med det blotte øye kan man se gjenstander ned til cirka 500 meters bredde.

Men med bare en liten kikkert er det mulig å skille ut bygninger, kjølvannet fra skip og små oaser. Når man betrakter Jorden fra rommet, blir man også minnet om hva vi er i ferd med å gjøre med kloden vår. En viktig del av astronautenes arbeid er å dokumentere endringer på Jorden – og ingenting er tydeligere enn den konstante nedbrenningen av regnskog mange steder i verden.

Andre ganger er astronautene vitner til jordskjelv, tsunamier og vulkanutbrudd. Men ofte opplever de bare. En opplevelse vi nå kan få del i takket være de tusenvis av bildene som er tatt fra ISS.

Bli med innenfor ISS

Nå kjenner vi den storslåtte utsikten fra ISS. Men hvordan ser det ut på selve stasjonen? Se her når den nederlandske fysikeren og astronauten André Kuipers gir en grundig omvisning.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: