Sunita

Bli med om bord på ISS

I dag er det 15 år siden det første teamet med astronauter flyttet inn på Den internasjonale romstasjonen, ISS. Og nå kan også du få komme om bord – nesten.

30. oktober 2015 av Babak Arvanaghi

Den 2. november 2000 koblet en russisk Soyuz-rakett seg til Den internasjonale romstasjonen ISS. Med om bord var tre astronauter: William Shepherd, Sergei K. Krikalev og Yuri Gidzenko. De første personene som ISS ble et hjem for.

Expedition 1, som teamet blir kalt, befant seg på ISS frem til 18. mars 2001, da de ble avløst av Expedition 2. Siden da har romstasjonen vært konstant bemannet av mennesker.

Tredemølle og mosjonssykler på ISS

Når personer befinner seg i vektløs tilstand over lenger tid, er det viktig at de holder musklene ved like. Derfor er det blant annet en mosjonssykkel og en tredemølle om bord.

Toalettfasilitetene er heller ikke de samme som her nede på Jorden. Når det ikke er noen tyngdekraft, må det tenkes kreativt, og det har ingeniørene gjort.

I videoen over artikkelen gir den amerikanske astronauten Sunita Williams oss et innblikk i hvordan livet om bord arter seg.

I denne artikkelen kan du lese om hvordan Jorden ser ut når man er 400 kilometer unna:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: