space capsule

Hvorfor bruker ikke romkapslene bremseraketter?

Romkapsler og -ferger smeller inn i atmosfæren i flere tusen kilometer per time på veien tilbake til Jorden. Ville det ikke vært mer praktisk hvis de bare startet bremserakettene og brukte dem til en ufarlig og udramatisk nedstigning?

22. juli 2013

Å la romkapsler eller den pensjonerte romfergen lande ved hjelp av bremseraketter er umulig fordi manøvren ville krevd mer drivstoff enn romfar- tøyet er i stand til å frakte opp i universet. Derfor blir hjemreisen etter et opphold i rommet alltid dramatisk og på ingen måte ufarlig.

Når astronauter skal reise fra en romstasjon, befinner den seg i bane rundt Jorden og har en fart på cirka 28.000 km/t. Astronautene setter seg inn i romkapselen som deretter kobles fra romstasjonen. Kapselen får drive av sted til sikker avstand før bremserakettene blir startet.

De er i drift i høyden noen minutter og senker romskipets fart med bare et par hundre km/t. I en stor bue dundrer kapselen inn i atmosfæren og blir omsluttet av røde og oransje flammer som en meteor mens farten synker. Et keramisk varmeskjold beskytter astronautene om bord mot de voldsomme temperaturene, samtidig som nedstigningen skaper en sjokkbølge som bidrar til å føre den verste varmen utenom kapselen.

Når kapselen er nede i 5000-10 000 meters høyde, er farten nede i 200-300 km/t. Fallskjermene åpner seg, og landingen er nær. Selv om det blir tent en liten bremserakett helt til slutt, kan kontakten med bakken bli hard og kan sammenlignes med en kontrollert bilkollisjon.

Feil innflygingsvinkel kan bli fatalt

Det er viktig å gå inn i atmosfæren med riktig vinkel. En gal innflygingsvinkel kan føre til at varmeskjoldet overbelastes slik at romfartøyet brenner opp.

Over 7,2 grader: For stor fart inn i atmosfæren. G-krefter og høy varme tar livet av mannskapet.

5,2–7,2 grader: Bare i denne smale sektoren ca. 120 km over jordoverflaten kan romfartøyet trenge inn i atmosfæren igjen.

Under 5,2 grader: Romfartøyet klarer ikke å bryte gjennom atmosfæren og blir i stedet kastet ut i rommet igjen.

Uheldig kosmonaut brakk tennene

Da kosmonauten Boris Volynov skulle lande med romkapselen i 1969, nektet fallskjermene å folde seg ordentlig ut. Bremserakettene sviktet også, og i det voldsomme nedslaget fikk Volynov knust alle tennene.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: