Eksoplaneter
Eksoplaneter

Romteleskoper samler inn store mengder data under sine årelange oppdrag som skal avsløre ukjente kloder med muligheter for liv. 

© Shutterstock

Hjelp forskere med jakten på liv i rommet

Forskere har lagt ut data fra planetjagende romteleskoper til offentligheten i håp om at rominteresserte privatpersoner vil hjelpe med å se igjennom den enorme stabelen med bilder – og kanskje oppdage det første eksoplaneten med liv.

11. desember 2017

Er du – akkurat som mesteparten av verdens astronomer – overbevist om at jorden umulig kan være det eneste stedet i universet der det har oppstått liv? Og at det bare er et spørsmål om tid før vi finner liv der ute?

Da har vi gode nyheter: Du kan hjelpe med å fremskynde det store gjennombruddet ved å bli forskernes nye assistent i jakten på liv i verdensrommet.  

Folk flest blir forskere 

Jobben går ut på å lete etter beboelige eksoplaneter i de dataene som en liten hær av romteleskoper samler inn. Teleskopene tar en enorm mengde bilder – altfor mange til at forskere kan gjennomgå alle sammen.

Derfor er forskningsprosjekter som Planet Hunters og Nasa’s Citizen Scientists opprettet, der helt vanlige, astronomiinteresserte personer leter etter beboelige planeter.

I Planet Hunters kikker folk på data fra Kepler-teleskopet for å finne eksoplaneter som dataprogrammer har oversett. Prosjektet er en suksess: bare i 2016 ble det funnet ti nye eksoplaneter som forskerne hadde oversett.

Snart begynner Nasas nye TESS-teleskop å sende bilder til jorden – og disse må også finkjemmes etter viktige, nye funn.

De som deltar, mottar ikke noen lønn – men belønningen kan kanskje komme hvis du oppdager den eksoplaneten som viser seg å bli det første bekreftede stedet i universet der vi finner liv utenfor solsystemet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: