NASA kvinnelige astronauter

Halvparten av NASAs nye astronauter er kvinner

Likestillingen har fremgang i astronautfaget. 50 prosent av elevene i NASAs seneste astronautklasse er kvinner.

18. januar 2016 av Karine Kirkebæk

NASA begynner så smått å sette sammen teamet som skal erobre Mars. Og det er ting som tyder på at kvinner nå får lov til å sette sin fot på fast grunn ute i rommet.

For første gang noensinne er halvparten av NASAs nyeste astronautklasse kvinner. Og det er innenfor et fagområde der en kvinne tilbake på 1960-tallet fikk avslag på søknaden som astronaut bare fordi hun var kvinne.

Det er naturligvis ikke første gang at det blir utdannet kvinnelige astronauter. Men spesielt for denne gruppen nyutdannede kvinnelige astronauter er at de har muligheten til å komme til Mars – og at alle gjerne vil det.

Marinebiologen og jagerflypiloten

Jessica Meir er en av de nye kandidatene. Hun tok sin doktorgrad i marinebiologi på keiserpingviner i Antarktis og sier til New York Times at hun derfor er vant til øde og utfordrende steder.

Jessica Meir. Foto: NASA

En annen av de kvinnelige astronautene er Christina Hammock, som har vedlikeholdt teleskoper på Sydpolen.

Christina Hammock. Foto: NASA

Og Nicole Aunapu Mann har fløyet jagerfly for det amerikanske marineinfanteriet over Irak.

Nicole Aunapu Mann. Foto: NASA

Hard og krevende trening

Den nye astronautklassen på åtte personer – hvor det er fire menn og fire kvinner – ble valgt ut av en kandidatgruppe på 6000 personer.

Etter å ha blitt valgt ut har aspirantene brukt to år på å fly T-38 supersoniske jetfly, utføre oppgaver 12 meter unner vann og overleve en flytur kalt "oppkastkometen", der astronautene opplever å være vektløse på grunn av et frit fall.

Mars på programmet

Hvis astronautene blir med på NASAs planlagte Mars-ferd på 2030-tallet, har de en 18 måneder lang reise i vente.

Når Mars er nærmest Jorden, er den 56 millioner kilometer unna, en avstand det tar ca. ni måneder å tilbakelegge. Deretter skal astronautene oppholde seg ca. en måned på den røde planeten hvor de blant annet er trenet til å overleve temperaturer på omkring -55 graders kulde og store doser radioaktiv stråling.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: