Falcon Heavy

Superrakett blir skutt opp i 2013

Superraketten Falcon Heavy blir den nest kraftigste raketten som noen gang er sendt ut i rommet.

2. april 2012

Selskapet SpaceX skal skyte opp superraketten Falcon Heavy fra flybasen Vandenberg i California en gang i 2013. Det blir den nest kraftigste raketten som noen gang er skutt opp, den blir bare slått av Saturn V som ble brukt under de amerikanske måneferdene fra 1969 til 1972.

Falcon Heavy-raketten måler 69,2 meter og vil kunne sette raketten på 53 tonn med innhold ut i en bane 200 km over jordoverflaten. Raketten genererer en kraft under avfyring som tilsvarer det 15 jumbojeter til sammen kan prestere. Løfteevnen er over dobbelt så stor som det de kraftigste romfergene til nå har levert, og skapes gjennom bruk av 27 individuelle motorer som jobber synkront.

Hensikten med å bruke så mange enkeltmotorer er å gjøre raketten mindre sårbar overfor motorhavarier. Derfor er også raketten konstruert for å kunne klare seg, selv om flere av de 27 motorene skulle streike.

Falcon Heavy egner seg ypperlig til utsetting av satellitter, men planlegges også brukt til å frakte astronauter opp til Den internasjonale romstasjonen, ISS. Raketten har kostet mellom 80 og 125 millioner dollar.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: