Spacecap 15/2014

Privat firma lanserer avansert ”romtaxi”

Det private firma SpaceX, som eies av milliardæren Elon Musk, lanserer nå Dragon V2 - et ny type romskip med ultrapresise landingsraketter, som skal frakte astronauter mellom Den Internasjonale Romstasjonen, ISS og Jorden.

I 2016 vil en ny type romfartøy erobre luftrommet over oss og samtidig innvarsle en ny æra innen romfarten. Fartøyet skal ikke bare ut på ett oppdrag, men på flere.

Romskip i rutefart mellom ISS og Jorden

Dragon V2 kan frakte så mange som syv astronauter til Den internasjonale romstasjonen ISS og tilbake til Jorden igjen. Dragon V2 blir med det verdens aller første privatutviklede romskip som på jevnlig basis skal frakte mennesker frem og tilbake mellom romstasjonen og Jorden.

Når romskipet blir satt i drift, kan SpaceX sende en astronaut til ISS og tilbake igjen for en pris på 20 millioner dollar. I dag punger NASA ut med 71 millioner dollar. I fremtiden går ferden helt til Mars. Det mener oppfinner, milliardær og direktør for SpaceX, Elon Musk, som utviklet fartøyet.

”Dragon V2 ser ut som et romskip bør i det 21. århundret. Et viktig kjennetegn er fartøyets evne til å lande trygt, hvor som helst, med motorkraft – akkurat som et helikopter.” _- Elon Musk_

Farvel til fallskjermen

Konvensjonelle romkapsler lander på bakken hengende i fallskjermer, men i Dragon V2 er fallskjermene byttet ut med rakettmotorer og fire støtabsorberende ben.

Ved hjelp av rakettmotorene kan fartøyet styres og lande mykt og presist på bakken.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: