curiosity first photo

Da Curiosity landet

Curiosity landet trygt på Mars 6. august kl. 07.17, og det første bildet er sendt ned til NASA.

6. august 2012

Jubelen på kontrollsenteret i California sto i taket da man mottok de første bildene fra Mars bare et par minutter etter landingen. Et av de mest dristige forsøken på å lande på Mars gikk helt etter planen. De første bildene var svart-hvite og viste ikke mye annet enn et hjul fra roveren og flatt landskap, men det var nok til å bekrefte at Curiosity nå sto trygt på overflaten.

Landingen skjedde kl 07.17 mandag 6. august, men på grunn av den store avstanden til Jorden tok radiosignalene 14 minutter på å komme frem, slik at vi opplevde landingen først kl 07.31.

Første bilder fra landingen

Ingen landing på Mars er noensinne blitt overvåket så godt. Ikke mindre enn tre romsonder fulgte nedturen fra sine baner rundt Mars. Det var Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter og til slutt den europeiske Mars Express. Spenningen varte til siste sekund om denne overvåkingen ville lykkes, fordi et teknisk problem på Mars Odyssey var like ved å forhindre at den kunne motta signalene fra Curiosity og sende dem tilbake til Jorden. Problemet ble likevel løst, og det var takket være denne mer enn 11 å gamle romsonden at vi allerede nå fikk de første svart-hvitt-bildene fra landingen.

Seven minutes of terror

Landingen ble kalt "seven minutes of terror" – og ikke uten grunn. På syv minutter skulle farten nemlig reduseres fra 21 000 km i timen til null, og datamaskinen måtte utføre mange hundre instrukser fra et kjempeprogram som har hele 500 000 linjer kode. Men også fordi det var første gang man ville forsøke en landing hvor Marsbilen ble senket de siste meterne fra en rakettbåret kran.

Se i denne videoen hvordan man planla å lande Curisosity

Nasa cheering

Les mye mer om bakgrunnen for Curiosity og Mars-landingen i dette temaet:

Nå starter jakten på liv

Spesiell landing

Der var gode grunner til å forsøke den svært dristige metoden på å lande Curiosity.

Med en vekt på 900 kg er Curiosity altfor stor og tung til å bli pakket inn i luftputer for å sprette over Marsoverflaten – en metode man har brukt da de mindre marsbilene Spirit og Opportunity ankom Mars.

Den andre logiske muligheten var å plassere Curiosity på et rakettrinn med bremseraketter. Etter landingen kunne den ha kjørt ned en rampe. Det var heller ingen god løsning fordi rakettrinnet ville blitt så stort og høyt, at rampen ville blitt altfor bratt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: