Curiosity details illustration

Curiosity er tungt lastet

Curiosity kjører rundt med hele 80 kg vitenskapelig utstyr. De fleste instrumentene skal finne spor etter livsformer som var aktive på den unge planeten, men noen har andre bruksområder.

23. mai 2012 av Helle & Henrik Stub

1: ChemCam

Med en laser kan ChemCam få en liten bit bergart til å fordampe på opptil 7 meters avstand. Steinen blir da omdannet til varm plasma som sender ut et lys som registreres av et spektrometer. Lyset blir analysert, og deretter kan ChemCam nøyaktig definere mineralenes kjemiske sammensetning – og særlig se etter stoffer som gjerne gir grunnlag for liv: hydrogen, karbon, oksygen og nitrogen.

2: RAD

Instrumentet måler nivået på den kosmiske strålingen nær marsoverflaten. Denne registreringen gjøres særlig med tanke på fremtidige bemannede Mars-ferder.

3: CheMin (inne i kjøretøyet)

Instrumentet måler sammensetningen av mineraler i de små boreprøvene fra de ulike bergartene. Prøvene siktes i en sil og plasseres i en liten beholder før de deretter blir utsatt for røntgenstråling. Ved å undersøke hvordan en tynn røntgenstråle penetrerer prøven, kan man fastslå hvilke mineraler den inneholder, og også om den rommer vannmolekyler.

4: Mastcam

Et av kameraene som er montert på roveren.

5: REMS

En liten spanskbygd meteorologistasjon som måler vindhastighet, lufttrykk, luftfuktighet og temperatur i atmosfæren og på planetoverflaten.

6: APXs

Det kanadiskbygde instrumentet har en radioaktiv curium-244-kilde som sender ut alfapartikler. Instrumentet plasseres mot mineralet som skal undersøkes, og når alfapartiklene treffer mineralet, blir det sendt ut røntgenstråling som viser hvilke grunnstoffer det inneholder.

7: SAM (inne i Mars-bilen)

SAM veier 38 kg, det er det største instrumentet i Curiosity. Robotarmen henter inn prøver til SAMs massespektrometer som fastslår hvilke atomer prøven består av.

En gasskromatograf varmer opp prøven til den fordamper, og de forskjellige gassene separeres og analyseres. Et laserspektrometer vil deretter måle forekomsten av stoffer som er viktige for at liv skal oppstå, for eksempel metan, vanndamp og karbondioksid.

8: DAN

Dette russiskbygde instrumentet skal lete etter de aller minste mengdene av vann i jordsmonnet. Det skjer ved å sende nøytroner ned i bakken og måle hvordan de blir reflektert. I vann er det hydrogen som vil bremse nøytronene. Så hvis det blir fanget opp mange langsomme nøytroner, er det et av tegnene på vann.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: