Parker teleskop

Mystiske signaler kan stamme fra romvesener

Forbløffede astronomer kan ikke utelukke at romvesener prøver å få kontakt med oss.

7. desember 2015 av Karine Kirkebæk

Astronomer har registrert til sammen 11 uforklarlige utbrudd av radiosignaler, og den siste rekken av signaler ble fanget opp og registrert av Parkers radioteleskop i Australia.

Radiosignaler er bare noen millisekunder lange

Radiosignalene – som på engelsk kalles FRB: fast radio bursts – varer bare i noen få millisekunder, og astronomene har ingen idé om hvor de kommer fra.

Til nå har astronomene ment at én forklaring kan være at de mystiske radiosignalene er utløst av stjerner som smelter sammen. Men de siste radiosignalene får alle tidligere forklaringer til å falle til jorden. Og astronomene kan ikke utelukke at radiosignalene kommer fra fremmed liv som romvesener.

Dobbeltsignal av radiosignaler forvirrer

Signalene, som ble oppdaget i Australia, har et dobbeltsignal med fire etterfølgende enkeltutbrudd. Og det er dobbeltsignalet som forvirrer astronomene.

Emily Petroff ved Swinburne University i Melbourne var til stede da radiosignalene ble oppdaget, og hun tvitret følgende:

"Vi har ingen idé om hva som foregår, men vi vet garantert at det er noe spennende."

Fordi denne typen radiosignaler er både kortvarige og tilfeldige er de vanskelige for astronomene å studere, og foreløpig vet astronomene rett og slett ikke hva som kan sende så korte og allikevel tydelige signaler.

Signaler kan være beskjeder fra romvesener

Manglende forklaring er grobunn for udokumenterte teorier, og noen mener at radiosignalene kan være kunstig skapte meldinger fra andre livsformer.

En annen forklaring går ut på at signalene kommer fra flere milliarder lysår utenfor Melkeveien.

Radiosignalene har lenge fascinert astronomene. Les mer om dem her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: