NB_u35 ISS

Japanere modner whisky i rommet

Tyngdekraften påvirker whiskyens modningsprosess. Derfor har den japanske whiskyprodusenten Suntory sendt seks flasker whisky til ISS.

27. august 2015 av Babak Arvanaghi

På mandag koblet et japansk forsyningsfartøy seg til Den internasjonale romstasjonen, ISS, og leverte lasten. I tillegg til de vanlige nødvendighetene som vann og mat bragte fartøyet også med seg seks typer whisky.

Suntory sammenligner med Jorden

Det japanske bryggeriet og destilleriet Suntory, som blant annet produserer whiskyen Jim Beam, er firmaet bak den noe utradisjonelle lasten. Firmaet vil undersøke hvordan produktene deres aldres og modnes i vektløs tilstand.

Samtidig blir de samme whiskyene modnet på Jorden, slik at de forskjellige typene kan sammenlignes med hverandre. På den måten håper produsenten å kunne finne ut av om det er forskjell på jord- og romwhisky.

Whiskyen blir oppbevart i den japanske forskningsmodulen Kibo.

Whiskyen blir oppbevart i den japanske forskningsmodulen, og etter planen skal de første flaskene sendes tilbake til Jorden om et år. Resterende flasker får lov til å være vektløse i to år.

Bevegelse skal undersøkes

På Jorden er whisky konstant i bevegelse under modningsprosessen. Tyngdekraften sørger for at de varmere delene av væsken beveger seg opp, mens de kjøligere delene synker til bunnen. Dermed skapes en varmeutveksling i whiskyen.

På ISS blir det ingen bevegelse på grunn av manglende tyngdepåvirkning. Undersøkelsen skal altså vise om varmeutvekslingen påvirker whiskyen.

Suntory er ikke det første destilleriet som sender whisky ut i rommet. I fjor kom en beholder med whisky fra Ardbeg med små biter av brent eik i tilbake til Jorden etter tre år om bord ISS. Oppdraget skulle undersøke hvordan smaken blir påvirket i rommet. Analysen av den skotske whiskyen er fortsatt i gang.

Fingrene unna

Astronautene om bord på ISS følger en streng politikk med nulltoleranse overfor alkohol. Derfor får de ikke smake på de japanske dråpene. I stedet kan de nøye seg med den fantastiske utsikten fra romstasjonen. Les mer om den her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: