Desverre, du hadde ingen riktige svar - uke 46

Riktige svar:1. Planeten Mars har alltid fengslet menneskeheten. Fra rundt midten av 1890-årene sørget den amerikanske astronomen Percival Lowell for at denne fascinasjonen nådde til da ukjente høyder. Hvorfor det? Svar: c. Han mente at planeten var full av kanaler som måtte være kunstig anlagt. 2. At Tutankhamon var resultatet av innavl, ble fastslått av DNA-prøver i 2010. Den egyptiske faraoen Tutankhamons grav ble opprinnelig funnet i et område som har vært et arkeologisk skattkammer med tusenvis av kostbare funn. Hva heter stedet?

19. november 2010

Riktige svar:

1. Planeten Mars har alltid fengslet menneskeheten. Fra rundt midten av 1890-årene sørget den amerikanske astronomen Percival Lowell for at denne fascinasjonen nådde til da ukjente høyder. Hvorfor det?

Svar: c. Han mente at planeten var full av kanaler som måtte være kunstig anlagt.

2. At Tutankhamon var resultatet av innavl, ble fastslått av DNA-prøver i 2010. Den egyptiske faraoen Tutankhamons grav ble opprinnelig funnet i et område som har vært et arkeologisk skattkammer med tusenvis av kostbare funn. Hva heter stedet?

Svar: a. Kongenes dal.

3. P-pillen hadde 50-årsjubileum våren 2010. P-pillen ble funnet opp av Gregory Pincus og John Rock. Pincus var hormonekspert, men det var svært underlig at Rock deltok. Hvorfor det?

Svar: b. Han var lege og hadde brukt det meste av karrieren på å gjøre det lettere for kvinner å bli gravide, ikke det motsatte.

4.Det voldsomme jordskjelvet som rammet Haiti i januar 2010, var unormalt fordi jordskjelv ikke forekommer særlig ofte på Haiti. Det gjør de til gjengjeld andre steder. Hva heter den amerikanske storbyen som i 1906 ble rammet av et meget kraftig jordskjelv?

Svar: c. San Francisco.


5. Den katolske kirken har vært i hardt vær på grunn av sexskandaler i 2010, men hvorfor er det slik at prestene må leve i sølibat?

Svar: a. For at de bedre kan konsentrere seg om Gud. ´

6. Vulkanutbruddet på Island i april 2010 medførte voldsomme forstyrrelser i flytrafikken, men det har vært andre og enda mer voldsomme utbrudd som kunne ha lammet hele verden hvis de ikke hadde funnet sted før flygingen ble en realitet. Hva heter vulkanen som i 1883 hadde et så voldsomt utbrudd at det kunne høres eller merkes over det meste av verden, og som forstyrret klimaet i et par år?

Svar: a. Krakatao.

7. Det skjer uvanlige ting med Jordens klima for tiden – sommeren 2010 var for eksempel 8,5 grader varmere enn normalt på Grønland og i Canada. Men hvem var det egentlig som innledet de første systematiske studiene av været og grunnla meteorologien?

Svar: a. Den greske naturforskeren og filosofen Aristoteles i 350 f.Kr.

8. En rekke selskaper verden rundt arbeider med utviklingen av romturismen – korte besøk ut i rommet til overkommelige priser også for vanlige mennesker. Omtrent hva har prisen vært for de ganske få mangemillionærene som allerede har besøkt universet?

Svar: c. 20–35 millioner amerikanske dollar.


9. Innvielsen av den 828 meter høye Burj Khalifa-bygningen i Dubai i 2010 tyder på at det neppe går mange år før den første bygningen stiger over en høyde på 1000 meter – én kilometer. Men for ikke mer enn 130 år siden advarte legene mot bygninger høyere enn 10 etasjer. Hvorfor var det så farlig?

Svar: b. Det ville vært farlig for gravide som uten videre ville abortere hvis de bodde i slike svimlende høyder.

10. Verdens medisinske miljø mener nå at de første virkelige kreftvaksinene vil bli generelt tilgjengelige innen overskuelig fremtid. Men når var det egentlig at den engelske legen Edward Jenner første gang utførte en vaksinasjon og dermed gjorde en 8-årig gutt immun overfor den fryktede sykdommen kopper?

Svar: a. 1796.

11. I februar 2010 drepte spekkhuggeren Tilikum treneren sin i SeaWorld i Orlando, Florida. Selv om det finnes flere eksempler på at spekkhuggere har vendt seg mot trenerne og drept dem, er dyrene likevel svært populære i akvarier og lignende steder. Den første spekkhuggeren i fangenskap ble satt der i 1961. Hvor lenge overlevde den?

Svar: c. 2 dager.

12. Planeten Mars er oppkalt etter romernes krigsgud, og derfor følger det vel nokså naturlig at planetens to måner heter Phobos og Deimos. Og hva er det da disse navnene betyr?

Svar: b. Redsel og Frykt.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: