9 lyder fra en annen verden

De menneskeskapte romsondene som suser gjennom verdensrommet, har opptaksutstyr med seg. Og noen av lydopptakene er helt fantastiske.

17. mars 2016 av Babak Arvanaghi

Landingsfartøyet Huygens landet i 2005 på Saturns største måne, Titan, og Huygens er det menneskeskapte fartøyet som har landet lengst vekk fra Jorden.

Lydene er skapt ved å transformere sondens radarekko til hørbare lyder. Opptakene er fra da sonden nærmet seg overflaten for å gjøre klar til landing.

4. Vind på Titan

Huygens-landeren var utstyrt med mikrofoner som kunne ta opp lyd – og heldigvis har månen Titan en atmosfære.

Opptaket er den lyden du ville ha hørt på vei gjennom Titans atmosfære hvis du hadde vært om bord på Huygens.

5. Philae lander på 67P

På kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko er atmosfæren borte, og av den grunn er det heller ingen lyder.

I stedet er lyden skapt ut fra dataene som landingsmodulen Philaes bevegelsessensorer sendte til Jorden da den landet på den badeandformede kometen.

6. Den syngende kometen

Philae er også utstyrt med et magnetometer, og de magnetiske målingene fra 67P/Tjurjumov-Gerasimenko har ESA transformert til lyder.

For at lydene skulle være hørbare for mennesker, var forskerne nødt til å avspille målingene 10 000 ganger raskere enn de opprinnelig lydene.

7. Tordenvær på Jupiter

I 1979 la de to Voyager-sondene veien forbi Jupiter og sendte blant annet de første nærbildene av gassplaneten til Jorden.

Sondene tok også opp lyd fra en av de mange gigantiske stormene som konstant oppstår på solsystemets største planet. Her kan du høre et tordenvær.

8. Interstellar tsunami

Som den første – og hittil eneste – sonden forlot Voyager 1 solsystemet vårt i 2012 og bega seg ut i rommet mellom stjernene.

Voldsomme utbrudd på Solen sender plasma ut av solsystemet, og lydene skapes når det avstøtte plasmaet kommer i berøring med annet interstellart plasma – populært kalt interstellare tsunamier.

9. En hilsen til aliens

Voyager 1 er det menneskeskapte objektet som er lengst unna Jorden, og dermed har størst sjanse for å støte på fremmede livsformer.

Med om bord på sonden er en LP med forskjellige instruksjoner. Bl.a. et kart over hvor Jorden befinner seg i universet. Lydsporet byr på velkomsthilsener på en rekke forskjellige språk.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: