16 vitenskapelige finurligheter

Vi stammer fra stjernene, vi har vært rumpehull engang, og gonoré er den sterkeste organismen. Vitenskapens verden byr på utallige merkelige fakta – og vi har samlet noen av de merkeligste og mest finurlige her.

5. november 2015 av Babak Arvanaghi

Hvis du legger sammen alle hele positive tall fra 1 til uendelig, ender du med å få -1/12. Flere matematikere har ført bevis for påstanden, og faktisk blir tallet brukt i fysiske sammenhenger.

6. Solen er alt – nesten

Stjernen som er sentrum i vårt solsystem, utgjør størstedelen av massen i solsystemet. Faktisk befinner 99,8 prosent av massen seg i Solen. Det vil si at hvis vi la sammen alle planeter, asteroider, kometer, etc. i solsystemet vårt, ville Solen fremdeles være bortimot 500 ganger større.

7. Vi har vært rumpehull engang

Når celler deler seg og blir til mennesker, er det ikke munnen som blir dannet først. Det er anus. Av samme årsak tilhører vi ordenen deuterostomia, som grovt oversatt betyr "munn annen".

8. Muskuløse snabler

Et menneske har omkring 650 muskler – anatomiforskerne er ikke helt enige om det nøyaktige antallet. Men det er ingenting sammenlignet med snabelen til en elefant. Det lange organet består av cirka 40 000 muskler.

9. Solen går tom

Om cirka fem milliarder år går Solen tom for drivstoffet sitt, hydrogen. Deretter vil den utvikle seg til en såkalt rød kjempe og vokse seg stor nok til å "spise" Jorden.

10. Egyptere og mammuter levde samtidig …

… men de møtte ikke hverandre. For 7700 år siden døde de siste mammutene i Alaska. Samtidig slo de første egyptere seg ned i det nordlige Afrika. Men det gikk et par tusen år før egypterne begynte å bygge pyramider.

11. Milliarder av sekunder

En million sekunder fra nå er om 11 dager. En milliard sekunder fra nå er om 31 år. Helt nøyaktig er en million sekunder 11 dager 13 timer 45 minutter og 20 sekunder. En milliard er 31,71 år.

12. Hold deg unna isbjørnlever

Den er ikke giftig, men allikevel kan vi mennesker dø av a spise en isbjørnlever. Organet er så rikt på A-vitamin at vi risikerer å bli forgiftet og til slutt dø. I små mengder hjelper vitaminet oss med å vokse, styrker immunforsvaret og gavner synet.

13. Hjernen oppfatter alt

Hvert sekund registrerer hjernen data som tilsvarer 11 millioner bit. Men bare 40 av dem blir oppfattet bevisst.

14. Hull gjennom Jorden

Hvis vi boret et hull rett gjennom Jorden, ville vi komme ut et sted omkring New Zealand. Hvis vi hoppet i hullet, ville det ta oss 42 minutter og 12 sekunder å komme til den andre enden.

15. Spytt er sterkere enn morfin

Spyttet vårt inneholder et ytterst potent smertestillende stoff. Stoffet, som heter opiorphin, er seks gange sterkere enn morfin. Men spyttet inneholder bare små doser.

16. Gonoré er det sterkeste dyret

I forhold til sin egen vekt er den bakterien som forårsaker gonoré, gonokokkbakterien, den sterkeste av alle organismer. Bakterien kan trekke 100 000 ganger sin egen kroppsvekt. Det blir omtrent det samme som at en mann på 80 kilo skulle trekke Eiffeltårnet etter seg.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: