Future transport

Fremtidens pendlere reiser i 600 km/t.

Avløseren til tunge tog og stillestående bilkøer er et nettverk der passasjererne reiser fra by til by om bord i kapsler i 600 km/t. Slik er hvert fall visjonen hos amerikanske og kinesiske forskere.

20. desember 2012 av Carsten Nymann

En rørtunnel helt uten luftmotstand kombinert med såkalt maglev-teknologi, der det tradisjonelle togets hjul og skinner er erstattet av et sterkt magnetfelt. Daryl Oyster fra USA har nå tatt ut patent på noe som kanskje kan bli fremtidens transportform.

Ideen om vakuumtog eller rørbaserte transportsystemer er ikke ny. Men før har det vært snakk om tunge tog på hjul eller tog som fulgte en form for magnetisk skinne. Ved hjelp av magneter svever Daryl Osters lette passasjerkapsler gjennom rørene uten å møte motstand fra verken røret eller luften. Det er med andre ord ingenting som bremser kapslene. Farten kan bli svært høy, men samtidig med lavt energiforbruk.

Teknologien, som kalles ET3 (Evacuated Tube Transport Technologies), er utviklet i samarbeid med forskere ved det kinesiske universitetet Southwest Jiaotong, og Daryl Oster forsøker for tiden å få støtte til å bygge en fem kilometer lang prøvestrekning i USA.

Denne korte animasjonen beskriver hvordan ET3 virker. Du kan lese mer om teknikken og få svar i det nyeste nummeret av Illustrert Vitenskap på når de første vakuumtogene faktisk ble tatt i bruk. .

Les hele artikkelen

ET3 i tall

  • 17 sek. Så lang tid tar det å akselerere fra null til toppfart

  • 600 km/t. Gjennomsnittshastigheten i de lufttomme rørene

  • 6500 km/t. Teoretisk toppfart hvis rørene ble anlagt under bakken

  • 1 prosent. En så liten andel av strømmen som et elektrisk tog trenger, bruker ET3 når det går

  • 32 spor. Så stor er motorveien som bare ett ET3-rør kunne veie opp for

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: