nb_u18 Super highway

Supermotorvei skal knytte London og New York sammen

Russisk vanviddsprosjekt tar sikte på å bygge 20 700 km motorvei tvers over Sibir og Alaska og koble hele den nordlige halvkulens vei-, gass- og jernbanenett sammen.

29. april 2015 av Morten Kjerside Poulsen

Vladimir Yakunin kan ikke beskyldes for å mangle visjoner. Sjefen for Russian Railways, som administrerer Russlands infrastruktur, har foreslått et motorvei- og broprosjekt som får både Femern- og Øresundsforbindelsen til å ligne en klopp over en bekk.

20 700 km motorvei skal strekke seg fra London tvers over Sibir til den russiske Chukutka-regionen ved Beringstredet. Derfra er det ”bare” 88 km til det nordamerikanske fastlandet og byen Nome i Alaska.

Tanken er at amerikanerne deretter skal bygge en motorvei som kan knytte Nome sammen med resten av det nordamerikanske Interstate-veinettet.

Den transsibirske motorveien skal strekke seg tvers over Russland og via Beringstredet til Alaska. Der er det meningen at USA skal bidra til prosjektet ved å koble forbindelsen til landets eksisterende motorveinett.

Ekstreme forhold

Yakunin hopper likevel enkelt og elegant over nøyaktig hvordan Beringstredet skal forseres. Selv om Beringstredet bare er 50 meter dypt, ligger det i et av klodens barskeste områder.

Stredets kraftige strøm vil gjøre broarbeidet vanskelig, på samme måte som temperaturer ned til minus 50 grader vil gjøre livet surt for både bygningsarbeidere og kommende bilister.

Superferger trosser isen i jordskjelvssone

For øvrig har Alaska hvert år dobbelt så mange jordskjelv som resten av USA til sammen fordi Stillehavsplaten og Den nordamerikanske platen støter sammen nettopp der.

Den mest opplagte måten å krysse stredet på kunne derfor være å bruke spesialforsterkede ferger som kan takle problemet med de to meter tykke isflakene.

Jernbaneprosjekt er foreslått før

I tillegg til motorveien er også en gassledning og en jernbane del av prosjektet. Tidligere har russerne foreslått en 113 km lang jernbanetunnel til 400 milliarder kroner:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: