Ship on ocean

Video: Skipet som utligner bølgeslag

Et skip går rolig og stabilt gjennom grov sjø. Se her hvordan det er mulig å få til.

Les mer: Norske forskeres kamp mot bølgene

Les artikkelen "Farvel til sjøsyken" og få vite mer om norske forskeres arbeid med å utvikle et skip som ligger stille i storm. Artikkelen er fra Illustrert Vitenskap 5/2014. Som abonnent på bladet kan du hente artikkelen ved hjelp av knappen nedenfor.

Skipet ligger stille i bølger og storm

I 2015 legger et skip ut på Nordsjøen. Trass i bølger og sjøgang ligger skipet stabilt og uberørt. Mens bølgene slår mot skroget, ligger skipet helt stille.

Teknologien kalles en U-tank, og den jobber forskerne med nå. Den ble testet på et modellskip, og resultatet kan du se i videoklippet nedenfor.

U-formet tank

En U-tank er en U-formet vanntank som er innebygd langs sidene av skipsskroget. Når en bølge for eksempel treffer skroget på styrbord side, registreres det av sensorer om bord som er koblet til U-tanken.

Fjernstyrte ventiler blåser umiddelbart inn luft på babord side av U-tanken, slik at vannstanden øker i tankens styrbords side. Dermed nøytraliseres bølgepåvirkningen med en tilsvarende motsattrettet kraft i U-tanken.

I videoklippet fremgår det også hvordan vannstanden hever og senker seg i U-tanken avhengig av hvilken side bølgene kommer fra.

Les mer: Norske forskeres kamp mot bølgene

Les artikkelen "Farvel til sjøsyken" og få vite mer om norske forskeres arbeid med å utvikle skipet som ligger stille i storm. Artikkelen er fra Illustrert Vitenskap 5/2014. Som abonnent på bladet kan du hente artikkelen ved hjelp av knappen nedenfor.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: