Catamaran

Solceller sender ny katamaran Jorden rundt

Verdens største soldrevne skip, PlanetSolar, legger ut på spektakulær jomfrutur i 2011.

8. juli 2010

En særegen maratonferd skal i 2011 sette søkelys på bruk av alternative energikilder. Katamaranen PlanetSolar har start og mål i Middelhavet og skal i mellomtiden seile Jorden rundt på ren solenergi. Fartøyet er 31 meter langt, nesten 15 meter bredt og har en høyde på 7,4 meter.

Toppfarten blir 8 knop, altså nesten 15 km/t og det drives frem av nyutviklede litiumbatterier. Disse lades kontinuerlig av solenergi som høstes gjennom solpaneler som skjuler nesten hele dekket på PlanetSolar.

Tidkrevende byggeprosess

Skipet har eksistert på sveitseren Raphaël Domjans tegnebrett helt siden 2004, og det tok 13 måneder for båtbyggerne på Knierim Yacht Club i Kiel i Tyskland å gjøre skipet helt ferdig. Byggingen tok tid fordi man måtte tenke grundig gjennom blant annet plasseringen av solpanelene, som både måtte tåle å bli tråkket på og de svært omskiftelige værforholdene som Planet-Solar vil bli utsatt for. Men også fremdriftssystemet, aerodynamikken og ikke minst lagringen av den akkumulerte solenergien krevde både tid og penger.

Når Raphaël Domjan legger ut på sin verdensomseiling, får han følge av even-tyreren og politikeren Gérard d’Aboville som blant annet var den første som rodde en båt tvers over Atlanterhavet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: