nb_u46 ferry

Forlisofre forsvinner på én måned

Syv måneder etter en alvorlig fergeulykke i Sør-Korea er søket etter omkomne nå avblåst. Ny forskning viser at havet raskt fortærer ofre.

13. november 2014 av Carsten Nymann

Tirsdag fikk den sør-koreanske kapteinen Lee Joon-seok en dom på 36 års fengsel for sin rolle i en fergeulykke 14. april, som kostet over 300 mennesker livet.

Først få timer før dommen falt besluttet de koreanske myndighetene å avblåse søket etter omkomne, som hadde pågått siden rett etter ulykken.

Ny forskning viser nemlig at sjansen for å finne lik under vann etter én måned er ganske liten – riktignok avhengig av farvannet, det vil bare være skjelettrester igjen.

Griser fungerer som druknede personer

I et uvanlig forsøk har kanadiske forskere ved Simon Fraser University undersøkt hva som skjer med en død kropp under vann.

Forskerne plasserte tre grisekropper – som biologisk sett ligner mennesket – på 100 meters dyp utenfor byen Victoria i Britisk Columbia.

Døde kropper fortært på en måned

Via videoutstyr og sensorer montert på et undervannslaboratorium kunne forskerne følge med på hvordan reker, krabber, hummere og til og med en hai, straks kastet seg over de døde kroppene.

I løpet av en måned var to av de tre grisekroppene redusert til skjeletter, mens den tredje ble liggende i flere måneder.

Havets oksygeninnhold påvirker tiden

Den tredje kroppen ble lagt i havet senere enn de to andre, på et tidspunkt da oksygennivået var lavt i bukten der forsøket foregikk.

Det lave oksygennivået betydde at de større åtseleterne, f.eks. krabber, holdt seg unna området, og smådyrene var ikke i stand til å fortære grisen.

Ifølge forskerne kan den nye kunnskapen føre til mer effektive søk etter drukningsofre i fremtiden, for da vet dykkerne hva de kan forvente å finne.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: