Aircruise

Cruiseskip som svever i luften

Hydrogen skal drive fremtidens cruiseskip, som ligner de gamle luftskipene.

1. juni 2010

Et enormt luftskip som flyr Jorden rundt på evig cruise – slik blir det om elek-tronikkgiganten Samsung og designerne Seymourpowell i London får det som de vil.

De to vil utvikle luftskipet Aircruise som skal bli 265 meter høyt og få plass til 80 passasjerer i luksuriøse lugarer, samt et mannskap på 20. Luftskipet blir et gigantisk flygende luksushotell med restauranter, utallige barer og panoramavinduer – pluss en utsikt ingen hoteller i verden kan overgå. Det ambisiøse prosjektet er ennå bare på tegnebrettet, og ingeniørene i Samsung vil få nok å bakse med for å få monsteret til å lette. Luftskipet skal sveve på fire ballonger som blir fylt med 330 000 m3 hydrogengass som skal løfte hotellets 396 tonn til 3500 meters høyde.

Aircruise2

Formen må forandres

Oppdrift er én ting, fremdrift noe annet. På tegnebrettet er nemlig det svevende hotellet diamantformet, og de fire ballongene er festet til et stålskjelett. I kraftig vind vil luftmotstanden i den spesielle designen gjøre skipet vanskelig å styre, og når det henger forankret til bakken, kan sterk vind også kanskje bli et problem. Derfor må det nå foretas en rekke designforandringer for å gjøre utseendet mer aero-dynamisk og strømlinjeformet.

Om prosjektet lar seg realisere, skal skipet kunne holde 100–150 km/t i stille vær og klare distansen London–Shanghai på fire dager. Strømmen som driver skipet, kommer fra hydrogenet som holder hotellet oppe, og fra utvendige solcellepaneler.

aircruise3

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: