HMAS Sydney

Vrak avviser seiglivede rykter om likvideringer

Ryktene sier at tyskerne drepte alle om bord på HMAS Sydney. Men nå er det bevist at det var en torpedo som senket skipet.

Historien var slik

Det var sent på ettermiddagen 19. november 1941 at krysseren HMAS Sydney støtte på et mistenkelig skip utenfor Australias vestkyst.

Sydney satte opp farten, og mens man tok innpå, ba besetningen det ukjente skipet om å identifisere seg. Omsider ble det heist et flagg med bokstavene PKQI. Det var signalet for det nederlandske fraktskipet Straat Malakka.

HMAS Sydney & Kormoran

Men skipet var ingen uskyldig fraktskute, men det tyske skipet Kormoran. Det prøvde seg med ulike villedningsmanøvrer, men Sydney lot seg ikke lure. For Kormoran gjensto da bare én ting, nemlig å tone flagg. Svastikaen gikk til topps, og skipet avdekket sin bestykning.

Finding Sydney Foundation

Fem dager senere fant en letepatrulje en redningsflåte og et livbelte fra Sydney. Selve skipet og den 645 mann store besetningen var derimot sporløst forsvunnet. Overlevende fra Kormoran fortalte den samme historien, alle sammen. Sydney hadde raskt gått ned, og alle om bord var omkommet.

Australierne hadde problemer med å skjønne hvordan det tyske skipet – et ombygd handelsskip – på kort tid hadde klart å senke Sydney, den australske marinens stolthet. Snart begynte det å gå rykter om at det hadde vært overlevende, men at alle var blitt likvidert av tyskerne.

Arkeologene sier

Langt om lenge er nå disse spekulasjonene endelig avlivet. I 2008 fant den uavhengige organisasjonen Finding Sydney Foundation både HMAS Sydney og Kormoran, som også sank under oppgjøret. De to skipene lå cirka 22 km fra hverandre på 2500 meters dyp.

the wreck of HMAS Sydney

Funnet bekreftet det de overlevende fra Kormoran hadde fortalt. Sydney ble truffet av en torpedo nær fremre kanontårn, og ble også hardt skadet av granater langs skipssidene. Skadene gjorde at skipet raskt gikk ned, noe som forklarer mangelen på overlevende.

Les også

Kanskje du er interessert i...

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: