NB_week 35_Kevlar

Transportfly i skuddsikker vest

Den humanitære innsatsen i Irak ble trappet opp denne uken. Flyene som skal transportere nødhjelp, beskyttes av plast som er fem ganger sterkere enn stål.

28. august 2014 av Carsten Nymann

Skuddsikre vester er ikke lenger bare for soldater og politifolk, men også for fly.

Når store og ofte langsomme transportfly skal frakte nødhjelp til krigssoner som Irak, blir flykroppen kledd i kevlar som er fem ganger sterkere enn stål, og blant annet beskytter mot skudd.

Oppfunnet ved en feil

Det kunstig fremstilte materialet ble oppfunnet allerede i 1965 og brukes i dag til alt fra sykkeldekk til de omtalte skuddsikre vestene.

Opprinnelig ble kevlar oppfunnet av den polsk-amerikanske kjemikeren Stephanie Kwolek, som ville utvikle en ny type lettvektsdekk til biler.

Den løsningen hun i første omgang fikk frem i laboratoriet, lignet imidlertid ikke noe som kunne brukes til fabrikasjon av dekk.

Faktisk var Kwoleks polymer i ferd med å bli helt ut, da hun fikk overtalt en tekniker til likevel å teste stoffets egenskaper. Resten er historie.

Kevlar er vevde fibre

Kevlar fremstilles kjemisk ved at sammenføye lange kjeder av molekyler – noe som vil si at det er en såkalt polymer.

Årsaken til at Kevlar er så sterkt, er at stoffets molekyler legger seg naturlig i lange rette linjer samtidig med at det fremstilles i fibre som kan veves inn i hverandre.

I tillegg til å være sterkt er kevlar også svært lett, det kan ikke smelte og en kevlarwire kan trekke åtte ganger så mye vekt som en stålwire.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: