Spionfly

Spionfly gjør London–New York på én time

I 2030 skal spionfly gjøre turen fra London til New York unna på 60 minutter. Flyet får en toppfart på seks ganger lydhastigheten.

7. april 2014

Spionfly gjør London-New York på 60 minutter

Bare 60 minutter vil det ubemannede overlydsflyet SR-72 bruke på å tilbakelegge den over 5500 km lange strekningen fra London til New York.

Det hevder utviklingsavdelingen Skunk Works i luft- og romfartsselskapet Lockheed Martin i USA, som er i full gang med å skape fremtidens lynraske kamp- og spionfly.

Det 32 meter lange flyet er planlagt med en toppfart på seks ganger lydhastigheten – mach 6 eller cirka 7350 km/t – og skal etter planen være klart til første flytur i 2030.

Ny type motor i spionfly

For å kunne bevege seg med en så ekstrem fart, må flyet utstyres med en ny motortype, en kombinasjon av konvensjonell jetmotor og en såkalt scramjet, som er en motor uten bevegelige deler.

Men motoren virker bare i overlydshastighet og er mer effektiv enn en rakettmotor fordi den ikke trenger oksygen til forbrenningen. Ifølge Lockheed Martin vil SR-72 forflytte seg så lynraskt at flyet umulig kan fanges opp på en radarskjerm.

Reisetiden fra London til New York

SR-72: 1 time BLACKBIRD SR-71: 1 time, 54 min. og 56 sek. CONCORDE: 3 timer og 30 minutter. BOEING 747 JUMBOJET: Cirka 7 timer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: