NB_u25 Amelia Earhart

Ny ekspedisjon vil finne kvinnelig oppdagers fly

Ingen har sett snurten av verken piloten Amelia Earhart eller flyet hennes siden 1937. Men redningsorganisasjonen TIGHAR har ikke gitt opp og forsøker nok en gang å finne spor.

17. juni 2015 av Karine Kirkebæk

Redningsorganisasjonen TIGHAR vil nok en gang forsøke å finne svar på spørsmålet som har plaget mange siden 1937: Hva skjedde med Amelia Earhart? Den første kvinnen som skulle ha fløyet Jorden rundt i en flymaskin.

Fotografer og publikum sto klare på landingsbanen på stillehavsøya Howland Island 2. juli 1937 for å se den populære amerikanske piloten som skulle lande samme dag. Men flyet nådde aldri frem.

Søk på ubebodd stillehavsøy

14 personer fra TIGHAR er ankommet den ubebodde stillehavsøya Nikumaroro, hvor de tror at Earhart og navigatør Frederick Noonan kan ha levd som skipbrudne i flere uker etter å ha styrtet med flyet.

Ekspedisjonen vil se etter spor fra Eaerhart og Noon på land og dykke etter vrakdeler fra flyet i havet rundt øya.

Søket på havet bruker en fjernstyrt robot med kamera og sonarskanner til å gjennomsøke havbunnen etter flydeler.

Vil lete på mystisk kyststrekning

Teamet er spesielt interessert i å undersøke en bestemt kyststrekning langs øya. På bilder som nylig er funnet, men som ble tatt 18 måneder etter Amelia Earharts forsvinning, mener de at man kan se et nedslagsmerke hvor et fly kunne ha nødlandet.

Tidligere ekspedisjon brukte ubåt

Etter å ha vært sporløst forsvunnet i knapt to år, ble Amelia Earhart erklært død in absentia. I 2014 ble en ubåt satt inn i jakten etter spor av Earhart:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: